Prijavljeno 20 sumnjivih transakcija

Dodajte komentar

Uprava za sprječavanje pranja novca i finansiranja terorizma od početka godine imala je 20 prijavljenih sumnjivih transakcija.

“Sve prijave su bile od banaka”, saopštio je vršilac direktora Uprave Veselin Lekić.

Lekić je, povodom predstavljanja projekta “Jačanje borbe protiv pranja novca”, kazao da nijedna finansijska obavještajna služba nema direktan pristup podacima ili računima.

“Banke su u obavezi da prijave sve transakcije veće od 15 hiljada eura, a da nas o transakcijama, za koje oni misle da su sumnjive, obavijeste”, rekao je Lekić.

Saopšteno je i da nije bilo slučajeva da su neki političari podizali ili uplaćivali 15 hiljada eura ili više u crnogorskim bankama.

Šef Delegacije Evropske unije (EU) u Podgorici, Mitja Drobnič, ocijenio je da je projekat ponudio konkretne preporuke i za jačanje saradnje sa drugim institucijama,kao što su policija, tužilaštvo i Centralna banka.

“Uskoro će započeti veliki projekat u oblasti vladavine prava. Tim projektom, vrijednim tri miliona eura, će se podržati reforma pravosuđa i borba protiv organizovanog kriminala, uključujući i sprječavanje pranja novca”, saopštio je Drobnič.

Prema njegovim riječima, Crna Gora treba da nastavi reforme u borbi protiv pranja novca, kako bi se što prije stvorili uslovi za otvaranje pogolavlja 24.

“Poglavlje 24, zajedno sa 23, biće otvoreno na osnovu konkretnih akcionih planova, najvjerovatnije u drugoj polovini 2013. Skrining je završen, tako da EU, zajedno sa Crnom Gorom, osmišljava adekvatne mjere, kojim će se ukloniti trenutni nedostaci”, rekao je Drobnič, prenosi rtcg.me.

On je poručio i da se moraju ostvariti i vidljivi rezultati u finansijskim istragama.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *