EU će kazniti Google

Dodajte komentar

Evropske vlasti za zaštitu podataka složile su se da preduzmu „represivnu akciju“ protiv “Google”-a, koji nije odgovorio na njihov zahtjev da prilagodi mjere za zaštitu povjerljivih podataka, saopštila je Nacionalna komisija za informacije i slobode Francuske, Cnil.

Svih 27 članica za zaštitu podataka dale su u oktobru prošle godine rok od četiri mjeseca “Google”-u da preduzme efikasne mjere u cilju poštovanja evropske direktive koja se odnosi na zaštitu prava na privatni život, zahtijevajući prije svega uvođenje jasnijih pravila za korisnike.

„Google’’ nam ni poslije isteka roka nije dao nikakav odgovor u tom smislu“, navodi se u današnjem saopštenju Cnila, koji je dobio ovlašćenje od ostalih 26 članica da analizira novu politiku o povjerljivosti podataka “Google“-a, počev od 1. marta 2012.

Primjena novih pravila odnosi se na sažimanje šezdesetak stavki u jednu, što podrazumijeva sakupljanje informacija iz više različitih servisa, koji su nekada bili odvojeni, kao što su elektronska pošta Gmail i društena mreža „Google+“.

Povodom najavljene represivne akcije iz EU, danas se oglasio i „Google“ saopštivši da primjenjuje zaštitne mjere povjerljivosti podataka koje su u skladu sa evropskim zakonom.

„Naša politika o povjerljivosti podataka poštuje evropski zakon i omogućava nam pružanje jednostavnijih i efikasnijih usluga. Prilagođavamo se zahtjevima ‘Cnila’ i nastavićemo to i dalje da radimo“, izjavio je potparol “Google“ za AFP, prenosi Capital.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *