Globalna tražnja zlata najniža od 2009.

Dodajte komentar

Po prvi put od 2009. globalna tražnja zlata je pala, prvenstveno zbog smanjene kupovine nakita u Kini i Indiji, i manjeg obima investiranja u zlatnike i zlatne poluge u SAD i Evropi , saopštio je juče Svjetski savjet za zlato (WGC).

Iako se očekuje da će u ovoj godini doći do stabilizacije u kupovini zlata, teško je očekivati da će dostići nivoe iz prethodnih godina globalne ekonomske krize, navodi se u saopštenju WGC.

„Globalna tražnja u 2012. iznosila je 4.405 tona zlata i za očekivati je da će u ovoj godini tražnja biti do 100 tona veća ili na nivou prethodne godine“ izjavio je Marcus Grubb, direktor u Sektoru za investicije u WGC.

Grubb je rekao da se predviđa cijena zlata od 1.625 do 1.695 dolara po unci tokom 2013., sve to pod uslovom da ne dođe do nepredviđenih nestabilnosti na tržištu, poput američkih budžetskih problema.

Od početka godine, cijena zlata je pala 1.4 odsto, nakon što je u trećem tromjesečju protekle godine zabilježila najveći kvartalni pad od 2008, prenose agencije.

Centralne banke su i dalje najveći kupci, koje su u 2012. kupile 534.6 tona zlata, najviše u posljednjih 48 godina, prenosi Capital.ba.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *