Commerzbank očekuje rast rezervacija za loše zajmove u 2013.

Dodajte komentar

Drugi po veličini njemački zajmodavac Commerzbank objavio je u petak da će u ovoj godini staviti na stranu nešto više novca za pokrivanje nenaplativih kredita budući da se privredno okruženje pogoršava.

“U 2012. ispunili smo preduslove za rekonfiguraciju banke. Početne mjere postižu ciljani učinak ali nema sumnje da nas čeka još puno posla”, kazao je izvršni direktor Martin Blessing.

Ovog je mjeseca Commerzbank izvijestio da joj se neto dobit u 2012. smanjila na šest miliona eura, sa 638 miliona eura koliko je iznosila u istom razdoblju godine ranije. Rezervacije za loše kredite porasle su na gotovo 1,7 milijardi eura, s 1,4 milijarde eura.

Banka je dobila 18 milijardi eura državne pomoći u jeku finansijske krize a sada su upozorili da očekuju dodatne troškove. Tako u prvom ovogodišnjem tromjesečju očekuju rashod od oko pola milijarde eura povezano s planiranim ukidanjem 4.000 do 6.000 radnih mjesta do 2016.

Nedavni podaci pokazali su da se njemačkoa ekonomija smanjila u četvrtom tromjesečju više nego na vrhuncu finansijske krize 2009.

Većina ekonomista očekuje ipak rast aktivnosti u prvom tromjesečju ove godine, iako slab.

Commerzbank je objavio kako očekuje da će smanjena neizvjesnost dovesti do oživljavanja njemačke privrede već početkom ove godine i stvoriti dobre šanse za njegov snažan rast u 2014.

Banka nije objavila detaljniju prognozu rezultata u 2013, prenosi Seebiz.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *