Šarići preko CKB-a oprali pola miliona eura

Dodajte komentar

Specijalno tužilaštvo Srbije, u saradnji sa Upravom za sprečavanje pranja novca, otvorilo je novu istragu protiv Darka i Duška Šarića, zbog pranja para preko Crnogorske komercijalne banke, potvrđeno je Danu u MUP-u Srbije.

Šarići su preko te banke tokom 2009. godine oprali preko pola miliona eura, koje su namjeravali da ulože u kupovinu nekretnina i lokala. Podaci i dokazi o pranju novca dostavljeni su Specijalnom tužilaštvu Crne Gore.

Osim Duška Šarića, u pranju novca zarađenog od prodaje kokaina učestvovalo je još najmanje pet osoba iz Crne Gore, među kojima su Dragan Labudović i Nemanja Krstajić, koji se već nalaze u pritvoru u Beogradu.

“Kod Labudovića je prilikom hapšenja pronađena veća svota novca koja je podignuta iz Crnogorske komercijalne banke u Podgorici. Labudović je na saslušanju potvrdio da mu je novac uplaćivan na računu CKB-a i da je on te pare bez problema podizao. U toku je razmjena podataka sa tužilaštvom Crne Gore, kao i sa Upravom za sprečavanje pranja novca. Prema prvim rezultatima istrage, riječ je o desetinama milioia eura, ali će ta cifra sigurno biti veća“, kazao je za Dan izvor iz MUP-a Srbije.

Sredstva koja su uplaćivana preko crnogorskih banaka služila su za kupovinu nekretnina, kako na primorju Crne Gore, tako i u zemljama okruženja.

Sumnja se da su braća Šarić tim novcem, između ostalog, finansirali i fudbalski klub „Rudar”.

V.d. direktora Uprave policije Božidar Vuksanović u izjavi za Dan kazao je da detalji koji su predmet određenih obrada ne bi trebalo da budu prezentovani javnosti.

“U cilju istrage se ne mogu iznositi detalji, intenzivno se radi na nekim stvarima, u saradnji sa međunarodnim faktorima, kako na regionalnom tako i na širem nivou“, rekao je Vuksanović.

Na pitanje da li su iz Srbije stigli dokazi o pranju novca braće Šarić, Vuksanović je odgovorio da su to “detalji koji su predmet određenih obrada”.

Direktor Uprave za sprečavanje pranja novca Srbije Aleksandar Vujičić potvrdio je da povodom pitanja pranja novca grupe braće Šarić sarađuju sa Crnom Gorom.

“Između ostalih, podatke razmjenjujemo i sa nadležnima u Crnoj Gori, Hrvatskoj, Austriji i Holandiji“, precizirao je Vujičić.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *