ECB zadržala rekordno nisku kamatnu stopu

Dodajte komentar

Evropska centralna banka  zadržala je u četvrtak referentnu kamatnu stopu na istorijskom minimumu od 0,75 odsto, uprkos zabrinutosti oko sporog privrednog rasta i snage eura.

Tržišta nisu ni očekivala da će Centralna banka ublažiti troškove zaduživanja u eurozoni ovog mjeseca, ali analitičari navode da bi voljeli da čuju šta će predsjednik ECB, Mario Dragi, reći o nedavnom snažnom rastu eura, prenose agencije.

Francuska je nedavno u više navrata kritikovala kurs eura, a ministar finansija, Pjer Moskovisi, rekao je da je euro, poslije rasta od 6,5 odsto u proteklih šest mjeseci, u ovom trenutku na 14-mjesečnom maksimumu prema dolaru, i na najvišem nivou u posljednje dvije i po godine u odnosu na jen.

Portparol njemačke Vlade, Štefen Zajbert, s druge strane, izjavio je da se devizni kursevi određuju na finansijskim tržištima i da Berlin ne smatra da je euro precijenjen.

Banka Engleske je u četvrtak objavila da referentna stopa ostaje na rekordno niskih 0,50 odsto, uz isti nivo kvantitativnog labavljenja, uprkos tome što Britaniji prijeti treća po redu recesija.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *