Sindikalci u Irskoj protestovali zbog pomaganja bankama

Dodajte komentar

Članovi irskih sindikata održali su juče demonstracije u Dablinu zbog nastavka državne politike pružanja finansijske pomoći ugroženim bankama.

Demonstracije su održane iako je Irska ove sedmice postigla dogovor sa Evropskom centralnom bankom o restrukturisanju zajmova iskorištenih za spašavanje irskih banaka. Očekuje se da će ovaj sporazum smanjiti irski dug za 20 milijardi eura u narednoj deceniji.

Irska policija procijenila je da je oko 20.000 ljudi učestvovalo u protestnoj šetnji u Dablinu. Među radnicima koji su nosili crvene balone i transparente isticao se jedan sa porukom „Radna mjesta, a ne dugovi“.

Demonstracije su održane i u ostalim irskim gradovima, a u Korku se okupilo 6.000 ljudi, prenio je AP. Organizatori protesta nadali su se da će širom zemlje na ulice izađi 100.000 ljudi.

Dejvid Beg, jedan od organizatora protesta, kaže da Irska ima jedan od najmanjih dugova prema svom društvenom proizvodu u Evropi, ali da je problem u tome što se dugovi banaka pretvaraju u dugove države da bi se spasao evropski bankarski sistem, prenosi Capital.

Irska je zbog nedostatka novca i nemogućnosti daljeg zaduživanja na finansijskim tržištima 2010. godine bila primorana da uzme pomoć od EU i Međunarodnog monetarnog fonda, a Vlada je potom izvršila nacionalizaciju pet banaka.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *