KAP svode na 500 zaposlenih

Dodajte komentar

Iz menadžmenta Kombinata aluminijuma juče kasno popodne je saopšteno da su akcionari kompanije postigli dogovor da se za 700 zaposlenih od polovine februara ukine stimulans na zaradu, a broj zaposlenih u narednom periodu bude smanjen na svega 500 radnika.

To saopštenje je sinoć izazvalo revolt u oba sindikata KAP-a koji su najavili i štrajk, dok su u Vladi bili zatečeni saopštenjem ruskih menadžera u kojem država, više od dvije godine, dijeli većinsko vlasništvo sa ruskim CEAC-om tajkuna Olega Deripaske.

Menadžment Kombinata najavio je juče, takođe, da će isplatiti zaposlenima “januarsku zaradu u dosadašnjem iznosu, dok se stimulansi za radno neangažovane, u skladu sa odlukom Odbora direktora KAP-a, od polovine februara, više neće obračunavati”.

“Iako je menadžment KAP-a nedavno predlagao da broj zaposlenih kojima će stimulansi biti ukinuti bude 300, akcionari kompanije su postigli dogovor da to bude 700 zaposlenih, uz stav da ukupan broj radnika na nivou KAP-a u narednom periodu bude optimizovan na 500”, saopštili su iz menadžmenta.

Revoltirana saopštenjem, predsjednica Sindikata KAP-a Sandra Obradović sinoć je “Vijestima” kazala da odluka uprave neće moći da prođe.

“Upozoravamo direktora Jurija Moisejeva da se ne igra sa radničkim dostojanstvom, a domaće menadžere da ne sprovode odluku direktora o ukidanju stimulacija za 700 zaposlenih. Ove najave mogu dovesti do opšteg haosa. Pozivamo Vladu da već naredne sedmice uzme stvar u svoje ruke i oslobodi nas ovih sablasnih prijetnji”, izjavila je Obradović.

Predsjednik Sindikata Aluminijuma Rade Krivokapić, saopštio je da su nedavnim prihvatanjem smanjenje zarada za pet odsto pokušali da daju svoj doprinos opstanku fabrike, ali da je uprava očigledno odustala od postignutog dogovora.

“Sve ovo ukazuje da poslovodstvo KAP-a nije pristupilo pregovorima sa Sindikatom u dobroj vjeri, savjesno i pošteno. Počelo je da se ostvaruje predizborno obećanje starog-novog premijera o otvaranju novih 40.000 radnih mjesta. Ostalo je nejasno je li premijer mislio na otvaranje mjesta na Zavodu za zapošljavanje ali izgleda da će nakon aktivnosti koje slijede u KAP-u biti  više nego jasno da jeste”, ocijenio je Krivokapić.

Menadžment KAP-a saopštio je i da su se dogovorili o sačinjavanje spiskova zaposlenih koji će biti premješteni u takozvani neproizvodni sektor.

“Dio zaposlenih biće izdvojen iz proizvodnje u ponedjeljak, 18. februara. Rukovodstvo KAP-a je bilo protiv toga da se zarade umanje svim zaposlenima, jer smatramo da svi koji su bili angažovani punim kapacitetom treba da prime i punu zaradu”, saopšteno je iz menadžmenta.

Dožić: Nismo se dogovorili

Predstavnik države u bordu KAP-a Nebojša Dožić izjavio je kasno sinoć “Vijestima” da nije tačno da je Vlada sa CEAC-om postigla dogovor o ukidanju stimulacija za 700 zaposlenih i svođenje broja radnika na 500.

“Bilo je razgovora o daljem restrukturiranju kompanije, ali nikakav dogovor sa CEAC-om nije postignut niti će biti bez prethodnog razgovora sa sindikatima”, naveo je Dožić.

vijesti.me

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *