RBS kažnjen s ukupno 612 miliona dolara za namještanje libora

Dodajte komentar

Britanski bankarski div Royal Bank of Scotland (RBS) platiće američkim i britanskim vlastima 612 miliona dolara kazni na ime optužbi za namještanje ključnih kamatnih stopa libor a priznala je takođe krivicu u povezanom sporu u Japanu gdje je optužena za finansijske malverzacije.

“Uprava RBS priznaje da su postojali ozbiljni nedostaci u našim sistemima i kontrolama, kao manjkav je bio i integritet male grupe naših zaposlenih. Ovo je tužan ali i važan dan za RBS, jer nastavljamo ispravljati greške iz prošlosti,” izjavio je u srijedu predsjednik upravnog odbora Filip Hampton, prenosi Seebiz.

Utvrđeno je da je u razdoblju od 2006. do 2010. a možda i prije toga više od desetak trgovaca u RBS-ovim kancelarijama u Londonu, Singapuru i Tokiju manipulisalo je kamatom za međubankarske ponude na londonskom tržištu (libor) koja utiče na cijenu hiljada milijardi dolara kredita širom svijeta.

Namještanje se nastavilo čak i nakon što su trgovci saznali da su pokrenute istrage o mogućim malverzacijama.

Kako bi spriječila žestoke političke sukobe, dijelom nacionalizovana banka najavila je da će platiti kazne iz novca predviđenog za isplatu bonusa čelnika.

Ukupni iznos globe od 612 miliona dolara zaostaje tek za 1,5 milijardi dolara kazne koju je švajcarska banka UBS u decembru pristala platiti regulatorima u SAD-u, Velikoj Britaniji i Švajcarskoj na osnovu odgovarajuće optužbe. Međunarodna se istraga nastavlja.

Iznos odrezan RBS-u obuhvata oko 87,5 miliona funti (137,1 milion dolara) koje će banka platiti britanskom regulatoru FSA, 150 miliona dolara koje je dužna platiti američkom ministarstvu pravosuđa i 325 miliona dolara s adresom doznake u američkom regulatoru SEC-u.

RBS-ova japanska podružnica priznala je krivicu po optužbi za finansijske malverzacije u elektronskoj trgovini u sklopu nagodbe s američkim regulatorima, prenosi BBC.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *