Povećanje PDV-a donijelo bi više štete nego koristi

Dodajte komentar

Eventualno povećanje stope poreza na dodatu vrijednost PDV , koje će, prema pisanju pojednih medija, Svjetska Banka SB tražiti od Crne Gore, donijeće našoj državi više štete nego koristi, rekla je  u izjavi za CdM ekonomska analitičarka Ana Nives Radović. Sam razlog povećanja PDV-a, dodaje ona, krije se u problemu ogromnog poreskog duga koji je nastao u sivoj zoni, pa  se sada teret nemoći Vlade da se izbori sa njim ponovo prebacuje na građane.

To što će Svjetska banka SB tražiti od Crne Gore da poveća PDV sa sadašnjih 17 na 19 odsto, ne znači da će se u državnu kasu sliti više novca, ističe  Radović.

“Povećanje poreske stope je samo osnov, ali ne i garant povećanja prihoda od oporezivanja. Budući da cijene sa povećanjem poreza rastu, nesumnjivo je da bi uvođenjem poreske stope od 19 umjesto 17 odsto došlo i do inflatornog rasta”, rekla je Radović.

Ona ocjenjuje da će, ukoliko dođe do povećanja PDV-a, opasti kupovna moć građana.

“Ovdje bi moglo doći i do pojave koja se može nazvati legalnom evazijom poreza – kada građani, poreski obveznici smanjuju nivo plaćanja poreza jednostavnim odustajanjem od kupovine određenih proizvoda. Stoga se i isplativost od povećanja planiranih prihoda od oporezivanja ne može planirati ukoliko se prethodno ne uračunaju mogući gubici koji nastaju usljed smanjenja potrošnje”, mišljenja je Radović.

Prema njenim riječima, moguće povećanje PDV-a će državi donijeti više štete nego koristi.

“Rezultati povećanja stope PDV-a bi u svakom slučaju mogli donijeti više negativnih efekata, prije svega što predstavljaju novi udar na i onako loš standard građana i dodatno narušavaju socijalnu sliku. Ovim se takođe i destimuliše privreda, investiranje i započinjanje novih poslovnih aktivnosti, jer su niže poreske stope najčešće ključne u ovoj oblasti. Činjenica je da se, međutim, i sam razlog povećanja PDV-a krije u problemu ogromnog poreskog duga koji je nastao u sivoj zoni i da se sada teret nemoći Vlade da se izbori sa njim ponovo prebacuje na građane ”, ističe Radović.

Radović eventualno povećanja PDV-a ocjenjuje i kao propust Vlade koja je, kako ističe, ovu mogućnost planirala kao krajnju mjeru, a  prethodno je  izvršila niz fiskalnih promjena, uvođenjem novih nameta , taksi i dodatnog oporezivanja zarada.

“Da bi se na kraju ispostavilo da je povećanje PDV-a bilo neminovno. Ovim će se umanjiti i mogućnost za oporezovanje transakcija koje su se u malom biznisu odvijale u sivoj zoni, budući da je ova kategorija privrednika izbjegavala da plaća porez i po nižoj stopi od najavljene”, mišljenja je Radović.

Radović ističe  da su uticaji međunarodnih finansijskih institucija na našu državu neminovni, budući da Centralna banka Crne Gore CBCG nema drugih mehanizama za djelovanje u oblasti vođenja monetarne politike, već isključivo igra ulogu regulatora.

“Pokušaj eliminisanja budžetskog deficita rješava se ili smanjenjem javne potrošnje, ili povećanjem poreskih stopa.  Međunarodne finansijske institucije, kako bi određene zemlje proglasile kreditno sposobnim, uslovljavaju ih prihvatanjem posebnih načela i nametnjem kriterijuma da se u narednom periodu ponovo zaduže. Ovome doprinosi i činjenica da se politika kreditiranja država znatno promijenila tokom proteklih decenija, zbog čega su uslovi koje postavljaju SB ili Međunarodni monetarni fond MMF nepovoljniji za samu državu, ali i brži put ka kreditu, nego što je to bilo ranije. Ono što domaća javnost percipira na osnovu Vladinih odluka jeste da je, potpuno pogrešno, povećanje stope PDV-a jedan od koraka u evropskom integracionom procesu, iako to nije slučaj”, objašnjava Nives Radović.

Radović zaključuje da je jedan od problema i taj što budžetom za 2013. godinu nije planirano povećanje PDV-a i što su sve kalkulacije rađene prema stopi od 17 odsto.

cdm.me

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *