UBS ostvario gubitak zbog kazne i troškova restrukturiranja

Dodajte komentar

Najveća švajcarska banka UBS ostvarila je gubitak u posljednjem lanjskom tromjesečju nakon kazne zbog manipulisanja kamatnim stopama te troškova povezanih s otpuštanjima, piše Bloomberg. Neto gubitak je iznosio 1,89 milijardi švajcarskih franaka (2,08 milijardi dolara) u poređenju s 323 miliona franaka dobiti u istom razdoblju 2011.

Banka je najavila otpuštanje 10.000 zaposlenih u iduće tri godine i izlazak iz većine poslovanja povezanih s dugovima, kako bi se posvetila upravljanju novcem i rastu povrata na uloženo, čime se mjeri profitabilnost, na najmanje 15 posto do 2015. Većina otpuštanja dogodiće se u sektoru investicijskog bankarstva. Troškovi reorganizacija u iduće tri godine će se popeti na 3,3 milijarde franaka, od čega 500 miliona u posljednjem lanjskom tromjesečju, banka je objavila u oktobru.

Banka je u decembru kažnjena s otprilike 1,4 milijarde franaka od strane američkih, britanskih i švajcarskih regulatora zbog pokušaja manipulisanja kamatnim stopama poput Libora.

UBS će isplatiti dividendu od 15 centi po dionici, u poređenju s 10 centi u prethodnoj godini. Banka je takođe najavila reotkup svog duga u vrijednosti od 5 milijardi franaka, kako bi snizila buduće troškove zaduživanja, piše Bankamagazin.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *