CBCG: Smanjen broj falsifikovanih novčanica u protekloj godini

Dodajte komentar

I prošle godine najviše je bilo falsifikata eura – 432 komada, kovanica eura 572, dolara 28 kao i 3 komada njemačkih maraka.

– Ukupan broj obrađenih falsifikata novca u 2012. godini iznosi 1035 komada od čega su falsifikati novčanica eura 432 komada, kovanica eura 572, falsifikata USD 28 komada, kao i 3 komada DEM – navodi se u odgovoru Centralne banke.

Ovi podaci pokazuju da se broj otkrivenih falsifikata smanjuje.

– Posmatrajući kompletan iznos obrađenih falsifikata uočljivo je smanjenje preko 10% u odnosu na prethodnu godinu, a kada se u obzir uzmu samo faslifikati novčanica eura, njih je u 2012. bilo 30% manje nego u 2011. godini – pokazuju podaci Centralne banke.

Podaci CBCG pokazuju da Crna Gora „hvata korak sa Evropom“ i u strukturi falsifikata u kojoj prednjači novčanica od 50 eura.

– U Crnoj Gori je od početka bila prisutna različita struktura falsifikata u poređenju sa zemljama EU koje koriste euro kao svoj opticajni novac. Kod nas najčešći falsifikati su u početku bili apoeni kovanog novca od dva eura i novčanica od 200 eura, a potom par godina najčešći falsifikat je bio apoen od 100 eura. U zemljama EU najčešće su se pojavljivali falsifikati apoena 20 i 50 eura. Tek u posljednje dvije godine Crna Gora bilježi porast falsifikata u apoenima od 20 i 50 eura. Naime, u prethodne dvije godine, kad govorimo o falsifikatima novčanica eura, kod nas je najčešći falsifikat apoena od 50 eura – rečeno je Pobjedi iz Centralne banke koja savjetuje građane da odmah prijave sve sumnjive novčanice i kovanice.

Na pitanje da li ima falsifikovanja u Crnoj Gori ili falsifikati uglavnom dolaze sa strane, u CBCG kažu da su u našoj zemlji zabilježeni samo sporadični slučajevi „lošeg kvaliteta“.

– Do sada je u Crnoj Gori zabilježeno samo par sporadičnih slučajeva izrade falsifikata lošeg kvaliteta i u manjim količinama. Uglavnom se u Crnoj Gori pojavljuju falsifikati dobre i veoma dobre izrade koji su proizvedeni izvan naših granica – kažu u CBCG.

U Crnoj Gori se pojavljuju uvezeni falsifikati.

– U Crnoj Gori, do sada, u najvećem broju slučajeva, pojavljivali su se falsifikati proizvedeni izvan naših granica, odnosno falsifikati koji su do nas stizali raznim distributivnim kanalima. Od strane Europola, ECB-a i Evropske komisije, najčešće se kao zemlje proizvodnje falsifikata pominju: Italija, Bugarska, Litvanija, Kolumbija… navode iz Centralne banke.

Najviše falsifikovanog novca otkriveno je, kako kažu u CBCG, ljeti na Primorju, ali i u Podgorici.

– Tokom turističke sezone najviše falsifikata se pojavilo u Baru, Ulcinju, Budvi, Herceg Novom… U vansezonskom periodu, najveći broj falsifikata otkriven je u Podgorici – kazali su Pobjedi iz CBCG.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *