Kostić: U razvijenim državama morate “samo umrijeti i platiti porez”

Dodajte komentar

Vlada Crne Gore će na današnjoj sjednici formirati Komisiju za suzbijanje sive ekonomije i komisiju koja će biti zadužena za naplatu poreskih potraživanja. S obzirom na to da je evidenta velika poreska utaja u Crnoj Gori, za očekivati je da će ove komisije imati pune ruke posla.

Kako je za CdM rekao ekonomski analitičar Vasilije Kostić treba očekivati napredak u suzbijanju sive ekonomije i naplati poreskih potraživanja.

“U principu intenzivnije i sistematičnije bavljenje bilo kojim problemom podstiče očekivanja da će u budućnosti rezultati biti bolji od onih od kojih se pošlo. U skladu s tim logično je pretpostaviti odnosno očekivati napredak u suzbijanju sive ekonomije i u naplati poreskih potraživanja. Da takva očekivanja postoje i kod onih koji formiraju Komisiju potvrđuje upravo i njeno formiranje”, rekao je za Kostić.

Iz Ministarstva finansija su najavili da će fokus buduće vladine fiskalne politike biti na naplaćivanju poreskih potraživanja. Ovakve korake Vlade pozdravlja i naš sagovornik.

“U razvijenim sistemima morate dvije stvari – “umrijeti i platiti porez”. Time se šalje poruka da je ustanovljen sistem koji je krajnje efikasan kada je u pitanju naplata poreskih sredstava jer izbjegavanje plaćanja poreza, znači manje javnih usluga (zdravstvo,školstvo, putevi, infrastruktura), a time i lošije mjesto za život njenih građana i naravno slabiju državu. Suštinska stvar, po mome mišljenju, je raditi u tom smjeru”, ističe Kostić.

Ipak, tvrdi on, ne treba zaboraviti da suzbijanje neformalne – sive ekonomije težak posao.

“To nije jednostavan posao jer je njen nivo značajno uslovljen nivoom društveno – ekonomskog i političkog razvoja. To dokazuje i njeno prisutstvo u svim razvijenim zemljama”, zaključio je Kostić.

Iz Ministarstva finansija najavljuju da će na bazi rezultata rada ove dvije komisije određivati koji će biti naredni koraci.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *