Ruski astronauti dobijaju povećanje plate od 100 odsto

Dodajte komentar

Plate ruskih kosmonauta ove godine biće sto odsto veće od lanjskih. Vijest je obradovala ne samo momke koji sada nose skafandere, već i one koji su razmišljali o njima, jer je poslednjih godina znatno opao interes za ovu profesiju, a glavni problem je bio u malim primanjima.

Tako će sada oni sa najvišim zvanjem, instruktor-kosmonaut, mjesečno dobijati 88.450 rubalja, odnosno oko 2.200 eura.Odmah poslije prvog leta kosmonaut dobija status koji mu obezbjeđuju platu od 1.740 eura, a oni koji se spremaju da polete 1.595. Kandidati za ruske kosmonaute imaju primanja od 60.900 rubalja, što je 1.520 eura.

Na te osnovne, zagarantovane plate, dobijaće dodatak na staž (pet godina staža vrijedi pet odsto povećanja) ili mjesečne i godišnje premije. Mjesečne premije mogu biti do 25 odsto od plate, a na kraju godine predviđena je i 13. plata.

U Moskvi prosječna plata iznosi 1.100 eura.

Plate ruskih kosmonauta i dalje će biti manje od plata njihovih američkih kolega, ali razlika neće biti drastična kao ranije. Astronauti NASA imaju godišnja primanja od 120.000 do 130.000 dolara, dakle oko deset hiljada mesečno.

Sudeći po povećanju plata, državno rukovodstvo je poslušalo apele veterana kosmičkih programa, Leonova i Bogdaševskog, koji su upozoravali da se na kosmonautima i ljudima koji ih pripremaju ne smije štedjeti.

“Roskosmos” je napravio ambiciozni plan razvoja do 2030. godine. Ruska vlada će obezbijediti pozamašna sredstva. Cilj je da Rusija i dalje ostane jedan od lidera u ovoj oblasti. Krajem decembra ruska vlada je usvojila plan finansiranja kosmičke aktivnosti do 2020. godine, za šta će biti potrošeno dva triliona rubalja.

Novac je predviđen i za gradnju kosmodroma “Istočni” koji se nalazi nedaleko od Blagovešćenska na ruskom Dalakom istoku, zatim modernizaciju kosmodroma “Pleseck”, kao i za održavanja kosmodroma “Bajkonur” koji se nalazi u Kazahstanu. Rusima je posebno važno da imaju što više lansiranja komercijalnih satelita u kosmos, jer na tome ostvaruju dobru zaradu.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *