Očekivano? Nova kriza u eurozoni

Dodajte komentar

Kriza u eurozoni nije ni blizu kraja, poručio je jedan od vodećih američkih ekonomista i profesor univerziteta Berkli, Beri Ajhengrin na Svjetskom ekonomskom forumu u Davosu.

Ako je lider Evropske centralne banke Mario Dragi govorio o “pozitivnom trendu” na tržištima i predvidio ekonomski oporavak recesijom pogođene eurozone krajem ove godine, Ajhengrin upozorava da bi dužnička kriza koja je do temelja uzdrmala Evropu vrlo lako mogla ponovo da bukne, ako lideri ne ubrzaju rešavanje problema.

Iako evropske vlade i tržišta lakše dišu poslednjih mjeseci, nakon višegodišnjih problema, sada nije vreme za opuštanje.

“Ništa nije riješeno u eurozoni, gde su tržišta prešla sa neopravdanog pesimizma na neopravdani optimizam”, rekao je on. Pritom je i upozorio da će se kriza oko prevelikih dugova država i banaka u zoni eura pogoršati u 2013.

Evropski političari ove nedjelje u Davosu pokušavaju da uvjere investitore i poslovne lidere da je Stari kontinent na putu oporavka nakon ozbiljne dužničke krize. Dragi je prognozirao da će se privreda monetarnog bloka oporaviti u drugoj polovini godine, navodeći da vlade moraju da ubrzaju strukturne reforme da bi njihove ekonomije brže napredovale, što će pomoći u smanjenju javnog duga.

Prezadužene zemlje poput Italije i Španije su prošle godine biljelžile alarmantno visoke troškove zaduživanja, zbog zabrinutosti investitora oko sposobnosti tih zemalja da otplate svoje dugove.

Tržišta obveznica smirila su se nakon što je prvi čovjek Evropske centralne banke najavio da će ECB kupovati zapise zemalja u problemima, pod uslovom da one obećaju da će smanjiti budžetske deficite.

Lideri eurozone su prošle godine predložili osnivanje bankarske unije, u okviru koje bi za superviziju svih banaka u zoni eura bio zadužen jedan nadzorni organ. Međutim, Evropa je i dalje u recesiji koja vrši pritisak na državne finansije.

“Evropljani će doživjeti šok zbog svoje uljuljkanosti, po mom mišljenju, vrlo brzo”, rekao je Ajhengrin.

“Nijedan od osnovnih problema nije riješen. Nema privrednog rasta u Evropi. Čak je i Njemačka na ivici recesije. Bankarska unija ne postoji. Rad na njoj čak i nazaduje u odnosu na prošlu godinu, pa će tržišta u nekom trenutku izgubiti strpljenje i eto krize ponovo”, smatra ekonomista.

Zabrinutost oko ekonomske budućnosti Evrope i mogućnost da se Britanija jednog dana povuče iz EU zasijenili su ovogodišnji skup lidera u švajcarskom planinskom odmaralištu.

Forum u Davosu, koji je okupio političke i poslovne lidere koji sklapaju poslovne ugovore, smišljaju strategije za rješavanje problema i organizuju skupe zabave, redovno nailazi na kritike da se taj elitni skup odvojen od ekonomske realnosti u svijetu.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *