„Ikea“ će u Srbiji zaposliti više od 2.000 ljudi

Dodajte komentar

Kompanija „Ikea“ planira da u Srbiju uloži 250 miliona erra u otvaranje i razvoj pet robnih kuća koje će zaposliti više od 2.000 ljudi, ali još se ne zna kada.

Iz švedske kompanije za proizvodnju namještaja su poručili da je za izgradnju prve fabrike potrebno 12 mjeseci i da su oni spremni da počnu gradnju “čim završe neophodne administrativne procedure”.

Lokaciju su već odabrali i sa partnerima potpisali predugovor, i očekuju da nadležne institucije što skorije riješe problem konverzije zemljišta, što je preduslov za pokretanje projekta.

– Nakon toga ostaje pitanje dobijanja lokacijske, građevinske i ostalih relevantnih dozvola. Vjerujemo u obećanja gradskih i republičkih vlasti da će sve biti završeno što efikasnije, u skladu sa zakonom. U stalnom smo kontaktu s predstavnicima lokalnih i republičkih vlasti i saradnja je na dobrom nivou – kazali su u kompaniji.

Prema planu, IKEA će prvo graditi robnu kuću u Beogradu, potom u Novom Sadu, Nišu, pa još jednu u Beogradu, dok peta lokacija još nije nađena, ali će biti negdje u južnoj Srbiji.

– Govorimo o dugoročnim investicijama u narednih nekoliko godina, a dinamiku izgradnje prodajnih objekata u ovom trenutku ne možemo da predvidimo jer to zavisi od razvoja tržišta, kupovne moći stanovništva i ukupne ekonomske situacije – objasnili su u IKEI.

Kako su ukazali, strateška odluka kompanije „Ikea“ je da na tržištu Srbije otvori pet robnih kuća, ali i dalje razvija saradnju sa domaćim proizvođačima namještaja.

– Zadovoljni smo našim dosadašnjim iskustvom u Srbiji i partnerstvom sa domaćim proizvođačima. Sa „Simpom“ saradjujemo više od 30 godina. Promet je dostigao nivo od 20 miliona evra u 2012, a prije samo četiri godine bilo je na nivou 2,5 do tri miliona – naveli su u kompaniji.

Uspješnu saradnju „Ikea“ ima i sa kompanijom „Jasen-Lukić“, koja se mjeri prometom od oko pet miliona evra.

Region koji obuhvata Sloveniju, Hrvatsku, Rumuniju i Srbiju, sa sjedištem kompanije u Beogradu, jedan je od regiona koji je u stalnom razvoju i stoga je, kako su kazali, veoma značajan za „Ikeu“.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *