Samsung: Dobit uzletjela 76%

Dodajte komentar

Samsung Electronics objavio je rast dobiti od čak 76 posto u posljednja tri mjeseca 2012., zahvaljujući prodaji pametnih telefona, piše BBC.

Neto dobit iznosila je rekordnih 7,04 biliona wona (6,6 milijardi dolara), u poređenju s 4,01 biliona wona godinu dana ranije, što je iznad očekivanja analitičara.

Južnokorejska tvrtka rekla je da su se prihodi od mobilnog poslovanja udvostručili u poređenju s istim razdobljem prethodne godine. Samsung je prošle godine od Applea preuzeo titulu najvećeg svjetskog proizvođača pametnih telefona.

Samsung nije objavio broj prodarih pametnih telefona u posmatranom tromjesečju, ali analitičari procjenjuju da se radi o 63 miliona uređaja. Iz kompanije su rekli da se Galaxy linija telefona i tableta najbolje prodavala i podstakla dobit.

Ti su uređaji, čija prodaja čini četvrtinu prodatih mobilnih telefona u svijetu smatraju analitičari, pridonijeli operativnoj dobiti od 5,4 biliona wona, u poređenju 2,56 biliona u istom razdoblju godinu dana ranije, prenosi Seebiz.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *