Kavarić: Moramo ulagati u preduzetništvo

Dodajte komentar

“Preduzetništvo je na prvom mjestu način razmišljanja. Mali broj pojedinaca su rođeni preduzetnici. Istraživanja ukazuju da upravo obrazovanje i osposobljavanje može značajno da doprinese izgradnji preduzetničkih stavova, znanja i vještina. To je potencijal u koji moramo ulagati svi- država, obrazovni sistem, preduzeća i pojedinci.

Jer od preduzetnički orijentisanih ljudi potiču ideje za stvaranje bogatstva, neophodne za ekonomski rast, i oni ih mogu sprovoditi u djelo” rekao je danas ministar ekonomije dr Vladimir Kavarić na otvaranju Zimske škole preduzetništva, u organizaciji Ekonomskog fakulteta u Podgorici, čiji je cilj promovisanje preduzetničke djelatnosti, prenosi RTCG.

U školi, koja će trajati četiri dana, polaznici će biti u prilici da nauče metodologiju izrade biznis plana, osnove finansiranja u preduzetništvu kao i načela marketinga, brendinga i ljudskih resursa u malim i srednjim preduzećima.

Ministar Kavarić je naglasio da je razvoj i njegovanje kulture preduzetničkog učenja ključni uslov za izgradnju društva znanja.

“Ako se imaju u vidu svakodnevne tehnološke promjene, rastuća konkurencija i globalizacija, onda smo svjesni da jednom stečena znanja i vještine nisu i ne mogu biti dovoljne za lični i profesionalni napredak” naglasio je ministar Kavarić.

U tom smjeru je i Strategija za cjeloživotno preduzetničko učenje koju je usvojila Vlada i koja ističe ulogu preduzetničkog učenja u svim institucijama koje su angažovane na afirmaciji preduzetničkih aktivnosti.

“Kao prioritete, prepoznali smo razvoj svijesti o značaju preduzetničkog učenja za ukupan socio-ekonomski razvoj zemlje, unapređivanje preduzetničkog učenja u sistemu formalnog obrazovanja, unaprjeđivanje preduzetničkog učenja u sistemu neformalnog obrazovanja i praćanje sprovođenja i evaluacija preduzetničkog učenja” podsjetio je ministar Kavarić, dodajući da u crnogorskom društvu preovladava mišljenje da je preduzetništvo, a samim tim i preduzetničko učenje, skup znanja i vještina potrebnih za vođenje preduzeća.

“Neophodna pretpostavka za razvoj i primjenu cjeloživotnog preduzetničkog učenja na svim nivoima obrazovanja i osposobljavanja je pravilno razumijevanje njegovog šireg konteksta od strane svih direktnih i indirektnih učesnika u procesu obrazovanja i osposobljavanja” naglasio je ministar ekonomije.

“Organizacija ovakvih škola značajan je doprinos snaženju onoga što je esencija preduzetništva: inovativnost, vlastita inicijativa, preuzimanje odgovornosti za vlastite postupke, spremnost za preuzimanje rizika, postavljanje ciljeva, vještine planiranja i upravljanja aktivnostima usmjerenima prema određenom cilju i motivacija za postizanje uspjeha” zaključio je ministar Kavarić.

Polaznici će dobiti sertifikate o pohađanju prve Zimske škole preduzetništva.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *