Banke ne treba da znaju kome građani duguju

Dodajte komentar

Inicijativa Centralne banke Crne Gore CBCG da se u kreditnom registru crnogorskih građana nađu i podaci o dugovanjima za potrošenu električnu energiju, pružene komunalne usluge, dugovanja po osnovu poreskih obaveza, te obaveze na računima kod banaka u inostranstvu i slično, neće dobiti zeleno svijetlo Agencije za zaštitu ličnih podataka, potvrdio je Dnevnim novinama prvi čovjek Agencije Bojan Obrenović.

Naime, poslovne banke su iskoristile sadašnju zakonsku regulativu koja omogućava Centralnoj banci da napravi takav registar, i uputile inicijativu Agenciji kako bi dali mišljenje na takav kreditni registar, koji bi banke koristile da provjere potencijalne korisnike kredita.

“Poslovne banke imaju interes da imaju tu vrstu podataka, pa su koristeći zakon koji nije sporan, obratile CBCG. Takav registar bi bio dobra osnova za banke, ali je on po našem mišljenju suvišan. Zaista smatram da banka nema potrebe da ima na uvid koliko je neko dužan za struju, ako je došao da uzme kredit. Time se previše zalazi u privatnost građana, jer bi banke na taj način bukvalno imale psiho portret korisnika, što nanosi štetu građanima kao klijentima”, kazao je Obrenović, prenosi cdm.me.

S obzirom na sadašnji Zakon o Centralnoj banci, koji omogućava registar kakav su tražili iz te institucije, ali ne i dijeljenje podataka sa poslovnim bankama, Obrenović kaže da se u Agenciji vrše analize dostavljenih podataka, nakon čega će uslijediti sugestije i jasne poruke koji se podaci mogu naći, a koji ne u zbirkama podataka CBCG.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *