Velika Britanija može da otpluta ka izlazu EU

Dodajte komentar

Velika Britanija mogla bi da otpluta prema izlazu iz EU ukoliko određeni problemi ne budu riješeni, navodi se u govoru britanskog premijera Dejvida Kamerona čije je prezentovanje javnosti odgođeno zbog krize sa taocima u Alžiru.

Kameron je odgodio dugo očekivani govor o budućim odnosima Britanije i Evrope, ali su pojedine dijelove mediji dobili na uvid.

Kameron u tom govoru navodi da želi da predoči „pozitivnu viziju“ budućnosti EU u kojoj bi Britanija imala svoje mjesto, prenio je Bi-Bi-Si.

U međuvremenu je predsjednik SAD Barak Obama u telefonskom razgovoru sa Kameronom rekao da želi snažnu Veliku Britaniju u snažnoj EU.

Kameron je planirao da se obrati grupi holandskih poslovnih lidera govorom koji bi pažljivo pratili ostali evropski lideri, poslovna zajednica i članovi njegove konzervativne partije.

U objavljenim dijelovima govora otkriva se da je on namjeravao da predoči viziju „budućnosti EU u kojoj Britanija želi da ima aktivnu ulogu“.

On je planirao da naglasi da strukture EU prolaze kroz „fundamentalne promjene“ i da je jaz između EU i njenih građana dramatično povećan u posljednjih nekoliko godina, što se, kako je dodao, naročito osjeća u Britaniji.

„Ako ne riješimo ove izazove, postoji opasnost da će Evropa biti neuspješna i da će britanski narod otplutati ka izlazu. Ja ne želim da se to desi. Želim da EU bude uspješna i želim odnose Britanije i EU zbog kojih bismo mi ostali unutra“, piše u odlomcima Kameronovog govora.

On je dodao da su ljudi sve više frustrirani činjenicom da se odluke donose sve dalje od njih, da im zbog nametnutih mjera štednje opada standard i da se njihovim poreskim novcem isplaćuju države na drugoj strani kontinenta.

Britanski premijer ranije se izjasnio protiv održavanja referenduma sa direktnim pitanjem o ostanku zemlje u EU ili istupanju iz ovog bloka.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *