Rušenje ako ih kazna ne opameti

Dodajte komentar

Vlasnici “divljih” objekata kojih u Crnoj Gori ima između 40.000 i 100.000, koji u roku od 270 dana od donošenja novog zakona ne pokrenu proceduru za legalizaciju prvo će biti novčano kažnjeni do 2.000 eura.

“Ako ni poslije toga ne pokrenu proceduru legalizacije, njihova kuća ili bilo koji drugi objekat biće srušeni“, kazao je Pobjedi pomoćnik ministra održivog razvoja i turizma Marko Čanović.
Prema njegovim riječima prva sankcija predviđena za vlasnike neformalnih objekata koji ne podnesu zahtjev za legalizaciju u predviđenom roku od 270 dana od dana stupanja na snagu zakona je prekršajna predviđena članom 36. Za ovaj prekršaj predviđene su sljedeće kazne: za fizičko lice novčana kazna u iznosu od 150 eura do 2.000 eura, za preduzetnika od 200 eura do 6.000 eura, a za odgovorno lice u pravnom licu kazna se može izreći u iznosu od 300 eura do 2.000 eura.

Članom 33 Prijedloga zakona o legalizaciji neformalnih objekata predviđeno je, podsjeća pomoćnik miinistra, da će se neformalni objekti koji ne budu legalizovani u skladu sa ovim zakonom ukloniti.

“Nakon proteka roka za podnošenje zahtjeva i izrade evidencije neformalnih objekata nadležni organi pristupiće identifikaciji objekata koji se nijesu prijavili za proces legalizacije. Nakon identifikacije, nadležni inspekcijski organi donijeće rješenja o uklanjanju, u skladu sa ovlašćenjem iz ovog zakona“, objasnio je Čanović.

Koliko će koštati legalizacija recimo jedne „divlje“ sagrađene kuće koja će početi nakon

što uskoro bude usvojen zakon o legalizaciji neformalnih objekata u ovom momentu je nemoguće reći.

“Izvjesno je sada samo da će naknada za komunalno opremanje građevinskog zemljišta moći da se plati na 20 godina za stambeni, a za druge objekte na 10 godina u mjesečnim ratama“, kazao je Čanović.

Zakon o legalizaciji neformalnih objekata, koji je Vlada usvojila 19. jula prošle godine, trebalo je da stupi na snagu stupi 1. januara ove godine, ali se to nije dogodilo jer je on još u skupštinskoj proceduri. Procjenjuje se da će zakon biti na dnevnom redu sljedeće sjednice parlamenta, odnosno u martu.

 

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *