„Reno“ ukida 7.500 radnih mjesta

Dodajte komentar

„Reno“ će ukinuti oko 7.500 radnih mjesta u Francuskoj do 2016. godine, pošto ovaj proizvođač automobila i dalje bilježi pad prodaje i profita.

Kompanija je saopštila da će oko 5.700 radnika otići u penziju po redovnom procesu, dok će za ostale biti produžen program prijevremenog penzionisanja.

Ovaj plan tek treba da bude dogovoren sa sindikatima, izjavio je portparol francuske kompanije, prenio je Bi-Bi-Si.
„Reno“ je, poput mnogih drugih evropskoh proizvođača, suočen sa sve manjom potražnjom za svojim automobilima. Dodatan problem za ovu kompaniju je činjenica da se ona snažno oslanja na tržišta evropskih zamalja zahvaćenih krizom.

Mnoge automobilske grupacije poput „Jaguar Lend Rovera“ ili njemačkih proizvođača nadoknađuju gubitke u Evropi povećanjem prodaje automobila u drugim dijelovima svijeta.

„Reno“ nije među njima, niti je to grupacija „Pežo Sitroen“ ili „Fijat“ sa svojim markama „Alfa Romeo“ i „Lanča“. Nijedna od ovih automobilskih marki nema značajno uporište van Evrope.

„Reno“ zapošljava oko 120.000 ljudi širom svijeta, a do 2016. godine će umanjiti obim svoje radne snage u Francuskoj za 14 odsto.

„Ukoliko bude potpisan sporazum sa sindikatima, neće biti zatvaranja fabrika, niti programa dobrovoljnog raskida ugovora“, izjavio je šef „Renoovih“ poslovnih operacija u Francuskoj Žerar Leklerk.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *