Građani šokirani računima za struju

Dodajte komentar

Troškovi distribucije, prenosa, gubitaka i naknada snabdjevaču na decembarskim računima za struju veći su od potrošenih kilovata, požalilo se više građana.

“Do danas nijesam znao da je teže prenositi i distribuirati struju nego je proizvoditi i uvoziti. Na računu mi je iznos za potrošene kilovate 14,41 eura, a za transport struje do kuće 12,25 eura. Pošto plaćam gubitke na mreži još 2,23 eura, ukupno sam za prenos i distribuciju dužan 14,48 eura“, kazao je Danu građanin koji je želio da ostane anoniman.
Član Predsjedništva Demokratskog fronta DF i predsjednik Pokreta za promjene Nebojša Medojević smatra da je takav odnos na računu posljedica reformi regulacije, zbog koje, umjesto jednog jedinstvenog preduzeća Elektroprivrede, plaćamo tri koja drže monopol i naduvavaju cijene usluga.

“Struktura računa je najočigledniji dokaz da se politika neoliberalne samoregulacije ne može primjenjivati u Crnoj Gori. Imamo razdvojene cjeline jedinstvenog preduzeća Elektroprivrede, proizvodnju, prenos i distribuciju. Dakle, tri preduzeća sa svojim administrativnim troškovima, poslovnim prostorima, zaradama, dnevnicama, sekretaricama i tri umjesto jednog menadžmenta. Tu su takođe povećani troškove poslovanja i metodologija koja ne može na adekvatan način da štiti interese potrošača“, rekao je Medojević.

On je istakao i da će, bez novih izvora energije i redefinisanja ugovora za Kombinat aluminijuma Podgorica KAP, sve neracionalnosti biti prebačene na građane kao krajnje potrošače, prenosi cdm.me.

“Centar za zaštitu potrošača u više navrata je provjeravao sve stavke računa za struju, ali nije naišao na nikakve neregularnosti niti osnove za prigovor ili žalbu“, kazala je Danu direktorica CEZAP-a Olga Nikčević.

Prema njenim riječima tu ne može ništa da se uradi, jer je specifikacija cijena takva.

“Struju koju potrošite morate platiti, a ne može vam je ptica distribuirati i prenijeti. To jednostavno košta“, rekla je Nikčevićeva.

Iz Elektroprivrede Crne Gore je prije dva dana saopšteno da prosječan decembarski račun za utrošenu električnu energiju za domaćinstva, ukoliko se izuzmu neočitana mjerna mjesta u objektima koji nijesu stalno nastanjeni, je 29 odsto veći u odnosu na novembarski i  iznosi 45,51 eura sa uračunatom taksom na tarifno brojilo.

Domaćinstva na Žabljaku bilježe najmanju prosječnu potrošnju od 24 eura, dok je  najveća potrošnja prethodnog mjeseca očitana u Podgorici, gdje su domaćinstva  u prosjeku potrošila  električne energije u vrijednosti od 58 eura.

Račun veći od 150 eura dobiće 2,36  odsto potrošača, dok je potrošnja od 100 do 150 eura očitana kod 4,86 odsto potrošača.

Račun za električnu energiju je za još 2.100  potrošača, koliko ih je predalo validnu dokumentaciju od 20. novembra zaključno sa 20. decembrom , umanjen za iznos takse na tarifno brojilo koja im je obračunavana shodno zakonu od jula. Broj domaćinstava koji su do sada iskoristili mogućnost oslobađanja od takse je 12 717.

Decembarske račune umanjene za iznos popusta za redovne platiše dobiće 123.745 domaćinstava.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *