Facebook želi da bude pretraživač i potisnuti Google

Dodajte komentar

Nakon godina prikupljanja fotografija i ličnih podataka više od milijardu svojih korisnika, Facebook je u utorak predstavio pretraživač koji razvrstava profile i zalazi duboko u Googleov teritorij, piše Wall Street Journal.

Ove dvije kompanije bore se za mjesto vodeće platforme ulaska na internet. Google već dugo služi kao mjesto na kom ćete naći web stranice i podatke; a na Facebooku dijelite tračeve i fotografije s prijateljima. Ali granice između tih njihovih uloga su sve tanje, najviše zbog milijardi dolara od oglasa koje žele privući.
Iz popularne društvene mreže su rekli da će omogućiti korisnicima složeno pretraživanje povezano s profilima svojih prijatelja, poput “turističke zanimljivosti u Francuskoj koje su posjetili moji prijatelji.”

Time Facebook napada Google gdje je najjači i ugrožava njegov najunosniji segment poslovanje – pretraživanje –pokušavajući uvjeriti ljude da im ne treba Google da bi pronašli informacije.

Google većinu od svojih 40 milijardi dolara godišnjih prihoda dobiva od prodaje oglasa na svojoj tražilici. Predviđa se da je samo u Americi prošle godine ostvario 13 milijardi dolara prihoda od oglašavanja, što čini 75 posto od ukupnog tržišta.

Google je pokrenuo vlastitu društvenu mrežu Google+, u 2011., kako bi prikupio podatke o korisnicima po imenu, njihovim ličnim interesovanjima i prijateljima. Zatim su ga integrirali s pretraživačem, pa bi korisnici tražeći neku web stranicu, restoran ili proizvod mogli da vide je li neko od njihovih prijatelja ocijenio ono što traže.

Ali Facebook ima puno veću društvenu mrežu i prednost, nakon što su godinama podsticali svoje korisnike da dodaju fotografije, i razne lične informacije, od osnovnih podataka poput lokacije, imena poslodavca i ličnih interesovanja, do povjerljivijih poput godina starosti, vjerske pripadnosti i ljubavnog statusa.

Puno podataka se sada može pretraživati koristeći Facebookov novi “Graph Search” koji su razvijali više od godinu dana. Facebook ga je počeo predstavljati u utorak, za sada u testnoj fazi za ograničen broj korisnika. Za usluge pretraživača koji Facebook ne može da isporuči, koristi se Bing, pretraživač Facebookovog partnera Microsofta.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *