Cameron umanjio izglede za održavanje referenduma o EU

Dodajte komentar

Britanski premijer David Cameron danas je umanjio izglede za održavanje referenduma o britanskom članstvu u Europskoj uniji, uoči svog dugoočekivanog govora o britanskim odnosima s Unijom koji se očekuje naredne nedjelje.

Cameron kaže da želi da Britanija ostane u EU-u – koji je njezin glavni trgovinski partner – ali se nalazi pod intenzivnim pritiskom svoje vlastite stranke i sve euroskeptičnije javnosti da ili vrati vlast s Bruxellesa na London ili napusti u potpunosti blok 27-orice.“Kada bismo sjutra održali referendum (o ostanku ili izlasku iz EU-a), ili ga održali u vrlo bliskoj budućnosti, ne mislim da bi to bio pravi odgovor iz jednostavnog razloga što bismo dali ljudima pogrešan izbor”, rekao je za radio BBC.”Trenutno mislim da ima puno ljudi koji kažu ‘Želio bih da ostanem u Evropi, ali nisam zadovoljan svakim aspektom članstva, pa bih volio da se to promijeni’. To je i moje stajalište”, dodao je.

Cameron kaže da ima plan da ponovno pregovara o britanskim vezama s EU-om i traži potporu javnosti za novi dogovor, te kaže da vjeruje da ima saveznike u svojim naporima da vrati vlast od Bruxellesa.

Iako je kazao kako ne smatra da bi Britanija propala kad bi napustila EU, naglasio je da je u britanskom interesu da ostane u bloku.

Cameron bi govor o odnosima s Evropskom unijom trebalo da održi najverojatnije 23. januara, dan kasnije nego se ranije predviđalo.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *