Vlada Pobjedi oduzima zgradu i prepisuje je na sebe

Dodajte komentar

Vlada namjerava da zbog potraživanja po osnovu poreza i doprinosa u iznosu od 2,8 miliona eura, državnom preduzeću Pobjeda oduzme zgradu u kojoj je smještena i da je prepiše u svoje vlasništvo, nezvanično saznaju “Vijesti”.

Ta opcija je sadžana u predlogu sporazuma o izmirenju obaveza Pobjede prema državi po osnovu poreza i doprinosa, koji će akcionari preduzeća razmatrati 18. januara na skupštini. Takav predlog je sačinjen u Vladi i na njen zahtjev je uvršten kao posebna tačka dnevnog reda.

Tekst sporazuma će akcionarima formalno biti uručen neposredno prije zakazane skupštine. S obzirom na to da država ima skoro 86 odsto akcija Pobjede, koja izdaje niskotiražno dnevno glasilo, samim tim i dominaciju među dioničarima, jasno je da će u petak to biti i odlučeno i zgrada prepisana na izvršnu vlast.

Predlog Vlade da se državnom preduzeću praktično oduzme lokacija, najvrijedniji dio njene imovine je, zanimljiv, prije svega zbog pregovora o prodaji preduzeća sarajevskoj kompaniji Avaz, za koje u Vladi tvrde da su formalno u toku. Godina je prošla od pregovora, ali se ne završavaju. I da propadnu, Vlada može da raspiše poseban tender za prodaju zgrade i, pretpostavlja se, zemljišta Pobjede.

Nije tajna da je vlasniku Avaza, političaru i biznismenu Fahrudinu Radončiću, najzanimljiviji dio tendera upravo atraktivna lokacija Pobjede u Podgorici, na kojoj planira da gradi novu zgradu za, prema onome što je ponudio, oko devet miliona eura.

Vlada je ranije dva puta pretvarala dug Pobjede u akcijski kapital, i tako oslobodila preduzeće poreskog duga državi. Time je vlasnički udio povećala na 85,98 odsto akcija i uskratila budžet za više miliona eura. Godinama je nezakonito vlasnik štampanog medija i na uštrb punjenje budžeta pomaže opstanak državnog lista, a poreski obveznici nijesu imali korist ni od garancija za kredite Pobjede od preko šest miliona, bez kamata.

Pored velike državne pomoći i prepolovljenog broja radnika, Pobjeda, koju uređuje bivši savjetnik premijera Mila Đukanovića, nije poboljšala poslovanje.

Zbog loše pozicije, propala su dva tendera za privatizaciju, a na treći se javio jedino Avaz, koji je, osim 100.000 eura za preuzimanje državnog paketa akcija Pobjede, ponudio i 2,5 miliona eura za investicije u štampariju i 1,68 miliona za socijalni program. Planirano je i da na sadašnjoj lokaciji Pobjede gradi stambeno-poslovnu zgradu, za koju je (bio) spreman da uloži više od devet miliona eura.

Poreski obveznici u 2011. platili 992.000 kredita državnog glasila

Država je dala garancije za kredite Pobjede kod komercijalnih banaka, jedan od 2,97 miliona i drugi od 3,5 miliona eura, a saopšteno je da su usmjereni najvećim dijelom za isplatu zaostalih zarada i otpremnina za zaposlene.

S obzirom na to da je kredit iskorišćen za potrošnju, bilo je jasno da ga Pobjeda neće moći vraćati, pa to rade poreski obveznici.

Na taj problem je nedavno upozorila i Državna revizorska institucija (DRI), koja je u reviziji završnog računa državnog budžeta za 2011. konstatovala da je Ministarstvo finansija iz državne kase isplatilo Sosiete ŽeneralMontengro banci 992,2 hiljade eura po osnovu državne garancije za kredit, koju je Vlada dala Pobjedi. Kredit je namijenjen za sprovođenje programa restrukturiranja.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *