U svijetu 52 miliona ljudi radi kao kućna posluga

Dodajte komentar

Broj onih koji rade kao kućna posluga od 1995. do 2010. porastao je za 60 odsto zbog, prije svega, devet miliona novih nezaposlenih u tom periodu, saopštila je Međunarodna organizacija za rad.

Među 52 miliona kućne posluge koji uglavnom rade prekovremeno za slabe plate, bez ikakvog ugovora, 83 odsto su žene.
U posljednjih 15 godina broj onih koji rade kao pomoć u kući povećan je za 19 miliona.U izvještaju Međunarodne organizacije za rad navodi se da je ovo ujedno i najproblematičniji sektor, jer je radna snaga u najvećoj mjeri eksploatisana, plate su minimalne, a uslovi rada teški jer nema definisanog radnog vremena niti godišnjeg odmora, a posluga je često izložena fizičkom, psihičkom i seksualnom nasilju.

Sve više ulazi u praksu da se za ovu vrstu poslova unajmljuju djeca mlađa od 15 godina, i to najčešće u Aziji, Pacifičkoj oblasti, Latinskoj Americi i na Karibima. U zemljama u razvoju problem eksploatacije djece je najizraženiji.

U Saudijskoj Arabiji položaj kućnih pomoćnica se, kako se navodi u izvještaju, gotovo graniči sa ropstvom, gdje je zakon veoma strog u pogledu neprijavljene strane radne snage. Lokalno stanovništvo traži i do 1500 eura za uslugu dobijanja radne dozvole strancima, a prosječna mjesečna plata kućne posluge je oko 140 evra. Često se dešava da poslodavci oduzimaju pasoše strancima koji rade za njih i ne isplaćuju im nadnice. Posluga je često izložena fizičkom i seksualnom nasilju.

Pod pritiskom stranih ambasada kao i organizacija za ljudska prava saudijske vlasti su propisale minimalnu mjesečnu platu za obavljanje kućnih poslova od 400 američkih dolara, koje se i pored toga ne drži jedan broj poslodavaca u toj zemlji, prenijeli su francuski elektronski mediji.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *