Hotel Park ostaje roniocima?

Dodajte komentar

Očekujemo da će hotel “Park” ostati u rukama onih koji su u službi građana, izjavio je direktor Regionalnog centra za deminiranje i obuku ronilaca Veselin Mijajlović, ističući da taj hotel neće biti moneta za potkusurivanje dugova Montenegroerlajnza prema Kontroli letenja Srbije i Crne Gore.

– Zaključci Vlade doneseni polovinom prošle godine su u potpunosti saglasni sa interesima ronilaca i zaposlenih u centru, kao i u skladu s operativnim potrebama koje zadovoljavaju međunarodne standarde. Uvjeren sam da nikome u Vladi nije u interesu da ukine Regionalni centar za obuku ronilaca i podvodno razminiranje, jer je opravdao svoje postojanje kao ustanova od javnog interesa za državu i od međunarodnog značaja – kazao je Mijajlović, navodeći da se deset godina, otkako je formiran Centar, brinu za bezbjednost na moru i unutrašnjim vodama, zaštitu podvodnih dobara i spasavanja života i materijalnih dobara na vodama. Stručni tim sa Ekonomskog fakulteta, pod vođstvom prof. dr Anđelka Lojpura predložio je krajem 2011. godine Vladi da sanira dug Montenegroerlajnza od 34 miliona eura, konvertujući ga u akcije. Prema tom planu, trebalo je da se hotel Park, procijenjen na skoro 7,2 miliona eura, prepusti Kontroli letenja zbog duga nacionalne avio-kompanije, pod uslovom da taksa ubuduće iznosi euro po dolazećem putniku, a ne kao do sada po letu, bez obzira koliko je putnika u avionu.

Dokumentom je predloženo da se tadašnji dug Aerodromima Crne Gore, od devet miliona eura, konvertuje u vlasničke dionice, pod uslovom da se za letove ove avio-kompanije primjenjuje cjenovnik predviđen za niskobudžetne avio-prevoznike. Kompanija je trebalo da ostvari 5,4 miliona eura uštede, a Vlada je polovinom prošle godine prihvatila da otpiše 3,2 miliona eura duga firme i da da državne garancije za kredit od 9,6 miliona za kupovinu novog embraera, remont jednog od postojećih fokera i uvođenje novih međunarodnih linija. Tim sa Ekonomskog fakulteta tada je predložio da Montenegroerlajnz za 20 miliona eura proda postojeću flotu Fokera, za šta je trebalo da naplati 20 miliona eura, ili da je iznajmi za ukupno 11,5 miliona eura. Ni ovaj se predlog nije mogao sprovesti, tako da je trenutno iznajmljen samo jedan foker.

Mijajlović navodi da su iz Bokokotorskog zaliva u Verigama, zajedno sa kolegama iz BiH, Slovenije, Srbije i Hrvatske uklonili 65 tona neeksplodirane artiljerijske municije, kod Njivica i Prevlake pet tona raznih eksplozivnih sredstava, a u Tivatskom zalivu 17 tona, dok je sa područja ostalih primorskih opština uklonjeno 30 tona raznih eksplozivnih sredstava. Iz Morače, Zete i Skadarskog jezera uklonili su četiri tone eksplozivnih sredstava, a iz Trebišnjice tonu. Sa kolegama iz Srbije i Hrvatske u Bugarskoj su sa lokacije Čelopečeno uklonili tri tone eksploziva, kao i protivpješadijske mine duž granice sa Hrvatskom, Srbijom, Kosovom i Albanijom, kao i sa bivšeg vojnog poligona na Šipćaniku, koji je pripao Plantažama 13. jul. K.M, prenosi dan.me.

Brodski tovari iz prohujalih vjekova 
Regionalni centar za podvodno deminiranje je, u saradnji s američkom fondacijom RPM Nautikal, sa kojom je potpisan petogodošnji ugovor, otkrio 11 lokaliteta sa brodskim tovarima potopljenim između prvog i četvrtog vijeka i deset lokaliteta na kojima su brodske olupine do 19. vijeka. U saradnji sa speleo-roniocima iz Italije istraživali su podvodne pećine Gurdić u Kotoru, Spila i Sopot u Risnu.
– Naš prioritetan zadatak su zaštita i valorizacija kulturne baštine u Crnogorskom podmorju – poručio je Mijajlović.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *