Ozborn: Brisel mora da se promijeni

Dodajte komentar

Britanski ministar finansija Džordž Ozborn rekao je da EU mora da promijeni odnos prema članicama ukoliko želi da zadrži Veliku Britaniju.

„Nadam se da će Velika Britanija ostati članica EU, ali da bi mi ostali u bloku Unija mora da se promijeni“, rekao je Ozborn njemačkom dnevniku „Velt“.

On je indirektno kritikovao njemačka nastojanja za bližu saradnju unutar evropskog bloka u okviru napora za rješavanje srži dužničke krize u eurozoni.Ozborn je naglasio da London pozdravlja jačanje eura, ali i da želi da najavljenim promjenama budu zaštićena prava zemalja, koje nisu u eurozoni.

Velika Britanija je u EU od 1973. godine, ali nije članica eurozone.

Britanski premijer Dejvid Kameron treba da tokom januara održi govor u kojem se očekuje da će ponuditi datum za održavanje referenduma za vraćanje ovlaštenja sa Brisela na London nakon izbora, zakazanih za 2015. godinu.

Poslanik njemačkog parlamenta Ginter Kiršbaum rekao je da bi britanski referendum mogao da „parališe“ Evropu, te da bi svaki pokušaj Londona da „ucjenjuje“ druge članice EU mogao da se završi loše po Veliku Britaniju.

„Velika Britanija rizikuje da bude izolovana, a to ne može biti u interesu te zemlje. Ne možete stvarati političku budućnost ukoliko ucjenjujete druge države. To neće pomoći Britaniji“, rekao je Kiršbaum, koji je predsjedavajući komiteta za evropska pitanja u Bundestagu.

Njemački ministar finansija Volfgang Šojbl ranije je upozorio Veliku Britaniju da ne „ucjenjuje“ evropske partnere u nastojanju da vrati ovlaštenja od Brisela.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *