Indeksi na azijskim berzama drugi dan u padu

Dodajte komentar

Na azijskim tržištima berzanski indeksi jutros su pali, jer su se ulagači odlučili na dobitonosnu prodaju, nakon što su u prvoj sedmici ove godine cijene akcija porasle više od 2 odsto.

Na Tokijskoj berzi Nikkei indeks je u 7,30 sati bio u minusu 0,8 odsto, dok su cijene akcija u Singapuru, Južnoj Koreji, Australiji, Šangaju i Hong Kongu oslabile između 0,3 i 0,8 odsto.

MSCI indeks azijsko-pacifičkih akcija, bez japanskih, bio je u 7,30 sati na gubitku 0,5 odsto, nakon što je prošle sedmice skočio više od 2 odsto.

Zbog opreza uoči početka sezone objave kvartalnih poslovnih rezultata američkih kompanija, juče su na Wall Streetu cijene akcija pale, što je azijske ulagače navelo na dobitonosnu prodaju.

„Ukupno gledajući, zarade kompanija u četvrtom tromjesečju prošle godine vjerovatno će biti loše. Međutim, čini se da se situacija u globalnoj ekonomiji poboljšava, pa bi se ubuduće rezultati kompanija mogli popraviti“, kaže Kim Young-yoon, analitičar u kompaniji SK Securities.

U utorak naveče, nakon zatvaranja Wall Streeta, kvartalni poslovni izvještaj objaviće Alcoa, najveći svjetski proizvođač aluminijuma, čime će započeti sezona objave finansijskih rezultata američkih kompanija, prenose agencije.

Danas se ne očekuju druge važnije vijesti, no idućih dana pojedini podaci bi mogli znatnije da utiču na tržište. Tako će u četvrtak biti objavljen izvještaj o kineskoj trgovini, uključujući uvoz i izvoz metala, što bi moglo da utiče na cijene sirovina, a time i akcije rudarskih kompanija.

A na valutnim tržištima dolar je jutros oslabio nakon nekoliko dana uspona. Kurs eura kreće se oko 1,3130 dolara, dok je juče u ovo doba iznosio 1,3035 dolara.

Jačanje eura zahvaljuje se špekulacijama ulagača da čelnici Evropske centralne banke na sjednici u četvrtak neće najaviti dalje labavljenje monetarne politike.

Zbog toga je kurs eura porastao i prema japanskoj valuti, s jučerašnjih 114,45 na 114,75 jena.

Dolar je, pak, oslabio u odnosu na japansku valutu, pa mu je cijena skliznula s jučerašnjih 87,80 na 87,45 jena.

Nakon što je juče ojačala za 10 centi, jutros se terminska cijena nafte na berzi u Njujorku stabilno kreće oko 93,20 dolara po barelu.

TAGOVI: ,
Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *