The Economist: Amerika po lošem upravljanju sve više sliči na EU

Dodajte komentar

Spasom u zadnji čas od pada niz fiskalnu liticu američki čelnici ponijeli su se poput evropskih kolega, piše britanski list The Economist u petak i ocjenjuje da je Washington sve sličniji Evropskoj uniji po lošem upravljanju finansijskom krizom.

Finansijski list na naslovnici donosi karikature predsjednika Baracka Obame (demokrata) odjevenog kao tipičnog Francuza s beretkom i crvenom maramom oko vrata te Johna Boehnera, vođe republikanaca u Zastupničkom domu u bavarskoj narodnoj nošnji, dok se na Capitolu vijori zastava Evropske unije.“U protekle tri godine američki su čelnici s jedva prikrivenim prezirom posmatrali evropsko upravljanje krizom eurozone (…) čudeći se tolikoj nekompetentnosti u rješavanju ekonomskih teškoća”, no propust američkih vođa da postignu cjelovit dogovor pokazuje da je Washington preuzeo takav model. Prva sličnost s Evropom je nesposobnost da donesu rješenje koje bi išlo korak dalje od na brzinu sklepanih dogovora u pet do dvanaest.Dogovor republikanaca i demokrata 1. januara noću kako bi izbjegli automatske rezove rashoda i povećanje poreza za sve, nalik je kriznim samitima EU koji u zadnji čas izbjegnu katastrofu.

Fiskalna litica dogovorom uoči Nove godine samo je odložila odluku na dva mjeseca.

Razlog izostanka temeljnog dogovora su uski stranački interesi i to je druga “nesrećna sličnost” s Evropom.

“Nesposobnost Evropljana da se uzdignu iznad sitnih nacionalnih interesa (…) spriječila je donošenje potrebnih kompromisa za osiguranje budućnosti jedinstvene valute”, piše list.

Dodaje da su na sličan način ekstremisti među američkim demokratima i republikancima bili više usresređeni na to kako izvući ustupke od druge strane nego na to kako dogovoriti fiskalnu budućnost zemlje.

Treća sličnost s Evropom jeste ta što su političari propustili da budu iskreni s biračima. Baš kao što su njemačka kancelarka Angela Merkel i francuski predsjednik Francois Hollande izbjegli da jasno kažu Njemcima i Francuzima što sve treba da učine za spas evropske valute, tako ni Obama ni republikanske vođe nisu Amerikancima kazali što je stvarno potrebno da se počisti fiskalni nered.

Poljedice takvog ponašanja su dalekosežne, piše list i pita se: “Zbog čega bi zemlje u razvoju vjerovale u američko vođstvo u svijetu, kada se čini da ono nije sposobno bilo što da riješi u vlastitoj kući”.

“Ove nedjelje Obama se pohvalio da je ispunio obećanje povećanja poreza bogatima. No zapravo je ponovo propustio da počisti osnovni američki poreski nered što govori da zajedno s republikanskim vođama gradi Bruxelles na Potomacu”, zaključuje The Economist.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *