Berze u 2012. nadvladale krizu u eurozoni i fiskalnu liticu

Dodajte komentar

Bez obzira na zabrinutost investitora glede evropskog duga, dionička tržišta starog kontinenta uspješno su završila 2012. godinu. Euro Stoxx indeks porastao je za nešto više od 13 posto u 2012, dok je francuski CAC-40 indeks bio još bolji – porastao je za 15 posto. Njemački DAX Indeks završio je izvrsnu godinu s rastom većim od 29 posto, otprike dvostruko u odnosu na francuski indeks te ostala veća evropska tržišta.

Iako je njemačka ekonomija osjetila uticaj sporijeg rasta u Kini te recesiju širom Evrope, ipak je rasla tokom prva tri kvartala 2012. te privukla equity investitore koji su smanjili izloženost slabijim evropskim tržištima. DAX su značajno podigle i dionice  automobilskog sektora – Volkswagen i BMW koje su  prosperirale oporavkom globalne prodaje automobila, prenosi BankaMagazin.

I glavni dionički indeks Švajcarske porastao je za 14 posto, dok je FTSE100 u 2012. skočio za samo 5,6 posto.

Špansko dioničko tržište je, za razliku od ostalih, zabilježilo pad od skoro 5 posto. Italijanska Borsa Italiana porasla je za gotovo 8 posto ove godine. Athex, grčki dionički indeks, uvjerljivi je pobjednik evropskog tržišta ostvarivši rast od čak 33 posto, uprkos petoj godini recesije i rekordnoj nezaposlenosti. Za razliku od pada u 2011. od čak 52 posto, ovogodišnji snažan rast odgovor je na međunarodni sporazum o spašavanju Grčke te izbor nove vlade u junu.

I azijske dionice uglavnom su ostvarile dobre rezultate. Japanski Nikkei vratio je gubitke iz 2011. sa skoro 23 postotnim rastom u 2012. Hong Kong odnosno indeks Hang Seng rastao je otprike isto – 22 posto. Šangajska berza je porasla 3 posto prošle godine, dok su tajvanski Taiex i korejski Kospi porasli svaki po 9 posto u 2012.

Uprkos godini obilježenoj neizvjesnošću, ponajviše zbog fiskalne litice, predsjedničkih izbora te zabrinutosti glede svjetske ekonomije, američka dionička tržišta zabilježila su iznenađujuće dobru godinu, zaključivši je dvocifrenim pozitivnim prinosima.

Svi glavni američki indeksi završili su 2012. u pozitivnom teritoriju. Najuspješniji među njima bio je tehnološki indeks Nasdaq composite, koji je ostvario rast od 15.9 posto. The Russell 2000, indeks sastavljen od dionica malih kompanija, ostvario je prinos 14,6 posto. Slijedi S&P 500 s prinosom13,4 posto. “Najgori” rezultat među četiri glavna indeksa ima Dow Jones industrial average, koji je porastao za 7,3 posto.

Tržišta će 2012. najviše pamtiti po 30-postotnom rastu dionica Applea, inicijalnoj javnoj ponudi najveće društvene mreže – Facebooka koji je investitorima priuštio gubitke, ogromnom gubitku JPMorgan Chase banke koju je skrivio trader poznat kao “London Whale”, prvim znacima održivog oporavka američkog tržišta nekretnina koji je katapultirao kompaniju Pulte iz građevinskog sektora u plus od čak 188 posto i prvo mjesto među dionicama indeksa S&P 500, ponovnom izboru Obame za predsjednika, potezima ECB-a kojima je spašavala jedinstvo EU te fiskalnoj litici u SAD.

Protekla godina će ostati zapamćena i kao godina u kojoj su na zbivanja na tržištima više no inače uticali novinski naslovi. Godinu će zasigurno pamtiti i ulagači u Facebookov IPO, iskustvo koje je mnoge ponovo naučilo da niti jedna investicija nije “sigurna stvar”.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *