Rusi bi da ugase KAP

Dodajte komentar

Menadžment Kombinata aluminijuma Podgorica KAP zatražiće od Borda direktora odluku o gašenju te fabrike, jer za fabriku nije obezbijeđena struja nakon Nove godine, kada ističe ugovor sa Elektoprivredom Crne Gore, saznaju Dnevne novine.

Zbog loše situacije u KAP-u Sindikat je pisao premijeru Milu Đukanoviću i poručio da neće dozvoliti najavljeno smanjenje zarada.

Da KAP ne može izdržati nabavku električne energije po tržišnoj cijeni, potvrđuje i činjenica da će menadžement od Borda direktora zatražiti odluku o gašenju Kombinata. Kako saznaju Dnevne novine, dogovora o isporuci električne energije između KAP i Elektoprivrede najvjerovatnije neće biti, pa će ruski partner u KAP od Borda direktora zatražiti da se fabrika ugasi. Fabrika pored nagomilanih dugova ima za stuju i problema sa isplatom zarada zaposlenih.

Podsjećamo da su KAP-u ranije već ukinute subvencije, a zbog nagomilanih dugova prema EPCG, bio je primoran da smanji potrošnju elektirčne energije na pola, ugasi dio ćelija, a samim tim i proizvodnju.

Nedavno je i premijer Đukanović kazao da o gašenju KAP-a ne bi trebalo razmišljati sve dok postoji mogućnost da se on proda.

On je nedavno saopštio da Kombinat aluminijuma Podgorica još vrijedi spasavati, zbog čega Vlada intenzivno pregovara sa potencijalnim partnerima u cilju održavanja proizvodnje.

Međutim, problem je snabdijevanje elktričnom energijom. Budući partneri u KAP-u teško da će pristati da ga preuzmu ukoliko se taj problem ne riješi, ili ako im se ne obezbijede subvencije.

Sindikat Kombinat aluminijuma pisao je premijeru Milo Đukanoviću od koga traže da se što prije riješi problem u toj fabrici.

Predstavnik radnika Rade Krivokapić smatra da ukoliko dođe do gašenje KAP-a, Vlada će jedina biti odgovorna za to.

“Ovo je jedna vrsta pritiska na radnike, koji ne znaju da li će sljedećeg mjeseca primiti platu. Odugovlačenje samo dovodi do rasta dugova”, kazao je Krivokapić i dodao da neće dozvoliti najavljeno smanjenje plata.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *