Saopštenje sa 39. sjednice Savjeta CBCG

Dodajte komentar

Savjet Centralne banke Crne Gore održao je, dana 18. decembra 2012. godine, trideset devetu sjednicu Savjeta, kojom je predsjedavao viceguverner mr Milojica Dakić.

Savjet je usvojio Izvještaj glavnog ekonomiste za treći kvartal 2012. godine, u kome je dat pregled makroekonomskih tokova koji su obilježili prvih devet mjeseci ove godine.

Generator razvoja i dalje predstavlja turizam koji ostvaruje rast dolazaka i noćenja turista, doprinoseći  povećanju prometa u maloprodaji. Istovremeno, evidentan je blagi oporavak na tržištu rada, gdje dolazi do pada broja nezaposlenih, kao i rasta broja zaposlenih.

Medjutim, sa druge strane nastavljeni su negativni trendovi u industrijskoj proizvodnji, smanjen je obim aktivnosti u građevinarstvu i šumarstvu, a sektor saobraćaja u većini segmenata bilježi pad aktivnosti. Inflacija je u porastu, pa je u odnosu na decembar prethodne godine zabilježila rast od 4,3%, dok je godišnja stopa inflacije iznosila 4,4%, što je ispod stope inflacije u većini zemalja regiona, ali iznad stope inflacije u Euro zoni.

Evidentan je i rast stranih direktnih investicija, tako da ćemo i ove godine imati relativno visok priliv. Takodje, produbljena je eksterna neravnoteža i javni dug je u porastu.

Bankarski sistem je stabilan i visokolikvidan.

Savjet je donio Odluku o izvještajima koje banke dostavljaju Centralnoj banci Crne Gore i Odluku o izmjeni i dopuni Odluke o kreditnom registru, kojima se postojeći način izvještavanja usklađuje sa zahtjevima koji proizilaze iz novog načina  vrednovanja finansijske imovine banaka i mikrokreditnih finansijskih institucija primjenom MRS/MSFI i novog kontnog okvira za banke. Implementacijom ovih odluka obezbjeđuje se unapređenje sistema izvještavanja u kvalitativnom i kvantitativnom smislu, u skladu sa potrebama Centralne banke i zahtjevima izvještavanja u zemljama EU.

Novinu predstavlja obaveza banaka da jednom godišnje, uz godišnji izvještaj o poslovanju, dostave Centralnoj banci podatke o naknadama odnosno bonusima koji su isplaćeni članovima Odbora direktora, za godinu za koju se taj izvještaj odnosi.

Usvojenim izmjenama važećeg rješenja koje se odnosi na izvještavanje o potraživanjima klasifikovanim u kategoriju “E” obezbjeđuje se da podaci  o neurednim dužnicima, i nakon brisanja potraživanja iz interne evidencije, budu dostupni korisnicima ovih podataka u naredne tri godine.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *