Reuters: Rok primjene Basela III će biti prolongiran

Dodajte komentar

Evropska unija (EU) sigurno neće uspjeti da do isteka globalno dogovorenog roka u januaru primijeni međunarodne bankarske propise pod nazivom Basel III, koji nalažu da banke povećaju svoju adekvatnost kapitala, budući da su otkazani za utorak planirani pregovori EU-a na temu tih propisa.

Svjetski lideri su krajem 2010. godine usvojili propise Basel III, kojima se propisuje da banke u narednih šest godina značajno povećaju svoj visokokvalitetni kapital, pri čemu je 20 najvećih svjetskih ekonomija (G20) dobilo rok od dvije godine da se spreme za primjenu tih propisa, prenosi agencija Reuters.

Države članice EU-a i Evropski parlament (EU) su prošle nedjelje ostvarili napredak u sastavljanju nacrta zakona o primjeni propisa Basel III, koji predstavljaju ključni regulatorni odgovor vlasti na to što su države tokom finansijske krize između 2007. i 2009. godine morale spašavati posrnule banke novcem poreznih obveznika.

Neimenovani viši evropski zvaničnik je prošle nedjelje izjavio da je EU, koja drži oko polovine globalne bankarske imovine, na rubu dogovora, pa je na sastanku u utorak trebalo samo izgladiti razlike oko pojedinih tačaka propisa.

U utorak ujutro je u EP-u predsjednica Komiteta za ekonomske poslove Šeron Bouls izjavila da bi parlamentarci trebalo da obave opširnije konsultacije na temu Basela III i potvrdila da neće biti planiranog sastanka.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *