Snižen kreditni rejting Hrvatske na “smeće”

Dodajte komentar

Bonitetna agencija Standard end Purs (S&P) snizila je kreditni rejting Hrvatske na spekulativni nivo, zbog, kako kaže, “nedovoljnih reformi”. Ova agencija upozorila je na sve lošiju fiskalnu poziciju te zemlje.

Agencija je dugoročni rejting zvaničnog Zagreba spustila sa investicionog BBB- na BB+, takozvani rejting “smeće”, uz stabilnu prognozu, prenijela je agencija AFP.

“Sniženje rejtinga oslikava naš stav da su dosad primijenjene strukturne i fiskalne reforme nedovoljne da bi pokrenule privredni rast i javne finansije dovele na održiv put”, naveo je S&P, dodajući da očekuje da će hrvatski bruto domaći prozivod (BDP) u 2012. potonuti za dva odsto, uprkos snažnoj turističkoj sezoni.

“U 2013. očekujemo ekonomsku stagnaciju i postepeni povratak rastu od dva odsto do 2015, dosta ispod pretkriznog prosijeka“, poručila je agencija, prenosi B92.net.

Hrvatska vlada je prošlog mjeseca navela da očekuje da će privreda u 2012. potonuti za 1,1 odsto, revidirajući naniže raniju prognozu stagnacije BDP-a.
Hrvatska ekonomija, uglavnom zasnovana na turističkoj industriji na jadranskoj obali, bila je u recesiji u 2009. i 2010, da bi prošle godine mirovala.
Međunarodne finansijske institucije navode da bi centralno-ljevičarska vlada trebalo da pokrene strukturne reforme, naročito one koje se tiču smanjenja neefikasne i ogromne javne administracije, kao i da popravi ukupnu poslovnu klimu.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *