Goldman Sachs: 2013 – kraj rasta cijene zlata, početak oporavka

Dodajte komentar

Optimistični prognozeri Goldman Sachsa, poput ekonomista Jana Hatziusa, predviđaju da će u drugoj polovini iduće godine, po prvi put od početka finansijske krize, ekonomija ubrzano rasti, piše Business Insider.

Takvo predviđanje temelji se na očekivanju da će privatni sektor izbjeći nove udarce i povratiti izgubljenu moć, uporedo s otpuštanjem fiskalnih utega.

Goldmanov analitičar Damien Courvalin prognozira okončanje rasta cijena zlata u 2013, bazirano na činjenici da realne kamatne stope konačno počinju rasti, prenosi seebiz.eu.

Drugim riječima, Goldman Sachs smatra da su visoke cijene zlata zasluga realnih kamatnih stopa, koje su u SAD-u na niskim nivoima, djelimično zahvaljujući i ‘agresivnom’ štampanju novca. Oporavkom ekonomije, eri (pre)skupog zlata bliži se kraj.

“Naši ekonomisti predviđaju da će američki privredni oporavak početkom 2013. usporiti, kao i da će ponovno ubrzati u drugoj polovini godine. Takođe, očekuju dodatno povećanje aktive Feda, Centralne banke SAD-a. Kratkoročno, kombinacija štampanja novca (easing) i slabijeg rasta ići će u korist cijena zlata. U srednjem roku, međutim, izgledi za zlato zapet će između oprečnih sila – dodatnog štampanja novca i postupnog povećanja realnih kamata uslijed većeg rasta”, stoji u dokumentu Goldman Sachsa.

“Naš model sugeriše da će poboljšani izgledi za rast američke privrede prevagnuti nad daljim rastom Fedove aktive i da će vjerovatno doći do promjene u cijenama zlata u 2013. Međutim, rizici po izglede rasta privrede ostaju povećani, posebno imajući u vidu nesigurnost vezanu uz ‘fiskalnu liticu’, što otežava proglašavanje najviše dosegnute cijene zlata”, zaključuje Goldman Sachs.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *