BNP Paribas snizila prognozu cijene zlata u 2013.

Dodajte komentar

Analitičari BNP Paribas snizili su prognozu cijene zlata u 2013. uslijed opreznog raspoloženja na tržištu, a ne promjene fundamentalnih uslova i prognozirala pad cijena u 2014. godini, što će biti prvo sniženje u posljednjih 14 godina.

BNP je snizila projekciju cijene zlata u 2013. na 1.865 dolara za uncu, s ranije prognoziranih 1.900 dolara, dok u 2014. očekuje sniženje na prosječno 1.780 dolara za uncu, prenijela je agencija Reuters.

“Fundamentalni činioci na tržištu tog plemenitog metala će u 2014. postati negativniji zbog obustavljanja mjera monetarnog labavljenja uz istovremeno povećanje ekonomskog rasta, ali će povlačenje cijene biti ograničeno jer će zlato zbog svog statusa sigurnog utočišta i dalje privlačiti investitore”, ukazala je analitičarka BNP-a Ana-Laura Trembly, prenosi Seebiz.

Zlato za isporuku u februaru je u srijedu na berzi Comex u New Yorku pojeftinilo dva dolara, ili 0,1 posto, na 1.693,80 dolara za finu uncu poslije serije makroekonomskih pokazatelja u SAD-u koji su nadmašili očekivanja.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *