Najteži dnevni pad akcija Applea u četiri godine

Dodajte komentar

Dow Jones i S&P 500 podigli su vrijednosti dok je oštar pad dionica Applea srušio vrijednost Nasdaqa.

Dow Jones je ojačao 0,64 posto, na 13.034,49 odova, S&P 500 je porastao 0,16 posto, na 1.409,28 bodova ok je Nasdaq oslabio 0,77 posto, na 2.973,70 bodova.

Optimizam je investitorima ulila najava predsjednika Obame kako bi dogovor oko fiskalne litice mogao biti postignut u idućih sedam dana ako Republikanci prihvate ideju o višim porezima za bogatije Amerikance.

Dionice Applea srušene su više od 6 posto što je njegov najoštriji dnevni pad u četiri godine nakon što je COR Clearing povećao zahtjeve za margine za njegove dionice sa 30 na 60 posto. Dionice tehnološkog diva potonule su više od 20 posto nakon rekorda od 705 dolara ostvarenog u septembru.

Citigroupove su dionice porasle posto nakon što je objavljeno da banka namjerava otpustiti 11 hiljada radnika. Banka takođe očekuje da će, kao rezultat smanjenja broja zaposlenih, uštedjeti oko 900 miliona dolara u 2013. i više od 1,1 milijardu dolara u 2014. U plusu su bili i rivali Morgan Stanley i Bank of America.

Freeport-McMoRan oslabio je nakon informacije kako kompanija planira preuzeti Plains Exploration & Production i McMoRan Exploration u dva odvojena posla za ukupno 9 milijardi dolara.

Među dobitrnicima se našao i Facebook nakon informacije da će dionice ove društvene mreže uskoro biti uvrštene u Nasdaq-100 indeks, a tamo će zamijeniti Infosys, prenosi Seebiz.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *