SAD ukidaju papirni 1 dolar

Dodajte komentar

Vlasti SAD razmatraju mogućnost da papirne novčanice od jednog dolara zamijene kovanicom kako bi uštedjele budžetski novac na nabavci papira.

Međutim, takav korak bi, kako se očekuje, naišao na nezadovoljstvo u nekim segmentima društva.

„Smatramo da bi država od te zamjene banknota imala finansijsku korist“, ukazala je predstavnica američke budžetske službe za obračun i plaćanja Lorelaj Sent Džejms u izvještaju, pripremljenom za Kongres, koji će predstaviti u četvrtak.

Kompanije u rudarskom i metalurškom sektoru, proizvođači bankomata, gradska saobraćajna preduzeća i neke druge kompanije podržavaju prelazak na kovanice, dok je protiv takvog koraka kompanija „Crane“ koja proizvodi papir za američke novčanice, a podrške nema ni u društvu.

Obje strane imaju pristalice u Kongresu, objavljeno je na sajtu Vesti.ru.

Preimućstva prelaska sa papirnih novčanica na kovani novac osjetila bi se tek poslije više godina.

Prema procjeni budžetske službe za obračun i plaćanja, zamjenom papirne novčanice od jednog dolara za kovanicu, čiji je rok trajanja znatno duži, federalna vlada bi uštedjela 4,4 milijarde dolara u periodu od 30 godina, odnosno prosječno 147 miliona dolara godišnje, što znači da ušteda i nije značajna.

Prošle godine je američko ministarstvo finansija smanjilo proizvodnju jednodolarskih kovanica nakon što je utvrđeno da je više od 40 odsto moneta koje su puštene u opticaj vraćeno vladi jer građani nisu željeli da ih koriste.

Prema vladinim podacima, 1,4 milijarde kovanica od jednog dolara je u potpunosti dovoljno za zadovoljenje tražnje tokom desetogodišnjeg perioda. (capital.ba)

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *