KAP: Vlada vraća kredite, Rusi izvlače profit

Dodajte komentar

Kombinat aluminijuma Podgorica KAP je za deset mjeseci ove godine izvezao aluminijuma u vrijednosti od 115 miliona eura, dok je u istom periodu za KAP plaćeno 23,4 miliona eura garancija, sedam miliona subvencija za struju, dok se dug za utrošenu električnu energiju povećao na skoro 60 miliona eura, što je oko 90 miliona eura.

Ekonomski analitičari smatraju da ti podaci ukazuju na nerentabilnost fabrike, jer, kako kažu, ne bi Rusi ostajali ovoliko godina, iako Vlada želi da raskine ugovor sa njima, dok sindikalci iz fabrike misle suprotno.

“Izvoz od 115 miliona eura za deset mjeseci je dokaz da KAP zarađuje, tako da sva priča Vlade oko raskida sa ruskim CEAC-om, pokazuje da se nešto krije. Zašto bi ga održavali u životu ako Vlada i Rusi nemaju korist od njega. Tu nema logike. Da KAP proizvodi gubitke, davno bi ga zatvorili“, ocijenio je za Dan član izvršnog odbora sindikata KAP-a Radovan Tošković.

Ekonomski analitičar Siniša Lekić kazao je da Rusi nemaju namjeru da odu, iako Vlada pokušava da raskine ugovor sa njima već deveg mjeseci, jer im se isplati ostanak, kada ne plaćaju račune za struju i kredite.

“Odgovor na pitanje kako se i zašto isplati Rusima ostanak u KAP-u i opstanak fabrike, treba tražiti u servisiranju obaveza koje prispjevaju u toku rada kompanije. KAP ne izmiruje svoje obaveze prema dobavljačima, prvenstveno za struju. Taj glavni input u proizvodnji prepušta Vladi na servisiranje, kao i kreditne obaveze kod stranih banaka. Kada se to sagleda sa te strane jasno je ko posluje rentabilno“, naveo je Lekić.

On je istakao da Rusi nemaju namjeru da odu iz KAP-a jer im takva kalkulacija poslovanja donosi dobit.

Predsjednik sindikata Aluminijuma Rade Krivokapić rekao je da, kada se sve stavi na papir i svede kompletna računica, od poslovanja KAP-a svako ima koristi.

“Za poreze i doprinose na plate radnika je plaćeno 11 miliona prošle godine, svakog mjeseca se za 1.200 zaposlenih na zarade isplati oko dva miliona, koja se potroše i obrnu u Crnoj Gori. Samo za jogurte godišnje firma plati 35.000 eura. Dakle, svako ko posluje sa KAP-om ima koristi. Niko ne bi držao firmu od koje niko nema koristi“, naveo je Krivokapić.

Lekić je kazao da se o budućnosti KAP-a jedino ne pitaju građani, čijim se parama iz buueta fabrika održava. (CdM.me)

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *