Sindikat: Svaki dan novi minus za KAP

Dodajte komentar

Odluku o novom partneru i budućnosti Kombinata aluminijuma potrebno je donijeti što prije, jer svakim danom odlaganja rješavanja problema gubi fabrika, kazao je „Danu” predsjednik sindikata Aluminijuma Rade Krivokapić.

– Nema ulaganja, samo se crpe i troše sredstva iz fabrike, tako da je što prije neophodno donijeti odluku i rješiti problem KAP-a – rekao je Krivokapić.
Investitori sa kojima je Vlada pregovarala, turski Toščelik i njemački HGL, još nijesu dostavili finalnu ponudu, iako su poslednji razgovori sa oba partnera obavljeni prije 20 dana.

– Radnici su u iščekivanju i nadaju se da će ponuda stići što prije. Nema rokova do kad to mora da bude, ali svakim danom odlaganja gubi KAP – naveo je Krivokapić.

KAP je morao zbog duga za struju od skoro 60 miliona eura da prepolovi proizvodnju i smanji potrošnju električne energije. Tako su troškovi poslovanja smanjeni, pa sada KAP za električnu energiju mjesečno troši oko 2,5 miliona eura, ali plate radnicima nijesu smanjivane, kao ni njihov broj, iako je to bila namjera izvršnog dirktora Jurija Moisejeva, koji je početkom oktobra obavijestio sindikate da će na prinudni odmor poslati radnike koji su neraspoređeni. KAP je dosad u ovoj godini zabilježio minus od 44,5 miliona.

Iz Vlade i Ministarstva ekonomije navode da svakog dana očekuju ponude za preuzimanje KAP-a. Prema našim informacijama u pregovorima je zapelo oko garancija za subvencije koje traži Vlada. Naime, oba investitora su tražila subvencije za struju dok ne izgrade sopstveni izvor energije. Iako je HGL prvi objavio da je zainteresovan za KAP, u prednosti je Toščelik, jer njemačka kompanija želi da izliva ingot iz starog aluminijuma. Vlada želi bankarske garancije na kompletan iznos subvencije, kako bi mogla da obznani javnosti da ima ček kao pokriće da se neće desiti kao sa CEAK-om, čiji će dug morati da vrate građani. Vlada je sadašnjem partneru u KAP-u, ruskom CEAK-u, za četiri godine platila 60 miliona eura subvencija. Iznos subvencija oko kojeg se pregovara trebalo bi da bude od 10 do 20 miliona eura godišnje. Za to vrijeme bi budući partner morao da izgradi sopstveni izvor energije za fabriku.

Oba potencijalna investitora, kako je rečeno „Danu”, ne prihvataju da plate preostale kredite KAP-a za koje je Vlada dala garancije, a koji sa kamatom iznose nešto manje od 150 miliona eura, niti prihvataju da podmire dug Kombinata aluminijuma za struju.

Vladini pregovarači, koje predvode odlazeći ministar ekonomije Vladimir Kavarić i Nebojša Dožić, potencijalnim kupcima nude mogućnost da kad cijena aluminijuma na berzi bude ispod cijene proizvodne mogu da obustave proizvodnju u KAP-u i prodaju struju iz Termoelektrane, pod uslovom da radnicima isplaćuju 80 odsto zarade. Taj je sistem zaživio svugdje u svijetu, a intenzivno ga praktikuje i indijska Vedanta, koja je bila jedan od ponuđača za kupovinu akcija Kombinata 2005. godine.

Trebaju pare, ne menadžeri

Krivokapić je naveo da je ponuda Metalkorpa, o kojoj je nedavno govorio predsjednik Skupštine Ranko Krivokapić, za sindikat neprihvatljiva.
– Metalkorp nudi samo menadžerske usluge i bili bi spremni da posao obavljaju samo ukoliko država povrati KAP. Ta ponuda je neprihvatljiva za nas jer imamo dosta domaće pameti, a trebaju nam investicije – rekao je Krivokapić.

dan.co.me

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *