Analitičari: Novi investitor u KAP će papreno koštati budžet

Dodajte komentar

Ulazak novog partnera u Kombinat aluminijuma koštaće građane više od 100 miliona eura, jer će im Vlada nekoliko godina plaćati subvencije za električnu energiju i moraće preuzeti postojeći dug koji je napravio ruski CEAK od skoro 60 miliona eura, ocijenio je za „Dan” Radojica Živković.

– Sve će to Vlada vješto preusmjeriti na teret građana, preko lažnih izvještaja neke od agencija, što će narod morati da proguta. Da li će prije toga biti aktivirane garancije zavisi i od dogovora sa vlasnikom CEAK-a Olegom Deripaskom, koji za izlazak traži oko 40 miliona eura. On i dalje upravlja KAP-om, tako da je to jedna vrlo teška operacija. Strah me samo da se ne svali sve na teret građana – rekao je Živković.

Ekonomski analitičar Ana Nives Radović kazala je da KAP predstavlja najveći problem ekonomije, budući da ni sedam godina nakon privatizacije ne može da funkcioniše bez konstantne pomoći države.

– Čak i kada bi se zanemarile sve posledice nejasnoća u vezi sa kupoprodajnim ugovorom i okolnostima pod kojima se privatizacija odvijala, iako su oni u velikoj mjeri uticali na ovakav slijed događaja, samo poslovanje KAP-a stvara velike poteškoće domaćoj privredi. Dva moguća scenarija, gašenje ili novi ozbiljan partner, dokaz su da prethodno napravljene greške, koje se ogledaju u brojnim ustupcima koje je Vlada godinama davala privatnom vlasniku ne dozvoljavaju pronalaženje rješenja koje bi sve uključene subjekte makar djelimično zadovoljilo – kazala je Nives Radović.

Ona je naglasila da je najvažnije da ugovor sa budućim vlasnikom bude transparentan.

– Država ne smije da garantuje subvencije na energente izvan važećih industrijskih cijena, i treba da izbjegne svaku mogućnost davanja državnih garancija usled eventualne nelikvidnosti. Svaka od potencijalnih grešaka budžet bi mogla koštati stotine miliona novih zaduživanja u cilju otplate uzetih kredita i isplate svih ugovorom predviđenih otpremnina zaposlenima – pojasnila je Nives Radović.

Nikola Gegaj (DPS) je duboko uvjeren da odlaskom ruskog CEAK-a, koji od 2005. upravlja KAP-om, Crna Gora neće izgubiti ništa.

– Dolaskom novog partnera, kroz ozbiljan pristup i definisanu regulativu prema radnicima, možemo samo dobiti. Rusi su tokom sedam godina imali veliki broj promašenih investicija – rekao je Gegaj.

On je naveo da su poslednje dvije godine bile izuzetno loše za aluminijumsku industriju, zbog drastičnog pada cijene po toni aluminijuma na globalnom nivou.

– U sličnom problemu je i KAP, ali ne može sebi dozvoliti luksuz da se zatvori jer bi u tom slučaju pretrpjeli velike gubitke. Takođe, i uvođenje stečaja je loše rješenje. KAP mora da održi proizvodnju i da bude dugoročno održiv, a to će biti jedan od najvećih izazova nove vlade – zaključio je Gegaj.

Vlada trenutno čeka finalne ponude od Toščelika i HGL-a za ulazak u KAP umjesto ruskog CEAK-a i izbjegava uvođenje stečaja po svaku cijenu, jer bi u tom slučaju odmah morali da plate iz budžeta 110 miliona garancija OTP i VT banci.

Povećali dug na preko 300 miliona
Za sedam godina Vlada je Rusima platila 60 miliona eura subvencija za struju, garantovala im za 130 miliona eura kredita, od čega je već platila 23,4 miliona Dojče banci. Vlada je Rusima prilikom potpisivanja ugovora o poravnanju oprostila plaćanje poreza za godine kada su poslovali sa dobicima. KAP su preuzeli sa dugom od 104 miliona dolara, a sada je zaduženost KAP-a skoro 350 miliona eura. (dan.co.me)

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *