Hypo banka podnijela privrednom sudu zahtjev protiv Vektre

Dodajte komentar

Hipo Alpe Adria banka podnijela je podgoričkom Privrednom sudu 31. oktobra predlog za dozvolu izvršenja o zapleni imovine biznismena Dragana Brkovića zbog duga njegove kompanije Vektra Montenegro od 9.1­04.253 eura. Os­nov za plijenjenje više od deset hiljada kvadrata zemljišta, skoro 35 hiljada kvadrata poslovnog prostora, kao i luksuzni „mercedes” vrijedan 160 hiljada eura je taj što se Brković oglušio o vansudsko poravnanje koje je sa bankom zaključio 31. jula ove godine u formi notarskog zapisa pred notarom Tanjom Čepić. Banku su tom prilikom zastupali advokati Dragoljub Đukanović i Ksenija Franović iz Podgorice, a Vektru Montenegro lično Dragan Brković.

Poravnanjem je utvrđena obaveza Brkovića da banci plati 6,5 miliona u dvije rate, od kojih je prva od pola miliona dospjela 10. avgusta ove godine, a preostalih šest miliona Brković je bio dužan da plati 30. septembra ove godine. Banka je pristala da otpiše 2,6 miliona eura duga. Kako Brković nije platio ni centa, banka je odlučila da zaplijeni imovinu koju je založio za nagodbu.

– U vansudskom poravnanju izvršni povjerilac i izvršni dužnik su saglasno konstatovali da potraživanje izvršnog povjerioca prema izvršnom dužniku iznosi 9.104.253 eura, na osnovu ugovora o ustupanju potraživanja uz naknadu – navodi se u predlogu izvršenja koji je ,,Dan” imao na uvid. Brković je pristao na iznos duga, kao i na naplatu iz imovine, ukoliko ne isplati dug 6,5 miliona u dvije rate u predviđenim rokovima, na ugovoreni način, što je potvrdio svojim potpisom. S obzirom da Brković ni do 10. oktobra nije izmirio obaveze prema banci, stekli su se uslovi da izvršni povjerilac, odnosno banka, svoje potraživanje namiri u izvršnom postupku, pa su uputili sudu predlog za dozvolu izvršenja zaplene imovine u Podgorici i Novom Baru, kojom je Brković garantovao u vansudskom poravnanju.
U Podgorici se zahtjev za plenidbu odnosi na četiri pomoćne zgrade u vanprivredi, šest parcela uz privredne zgrade površine 11,463 metra kvadratna, 20 poslovnih zgrada ukupne površine 14,404 hiljada kvadrata, parcelu neplodnog zemljišta površine 569 kvadrata, šest poslovnih prostora u vanprivredi površine 2,439 kvadrata, devet poslovnih prostora u privredi površine 4,941 kvadrat. U Novom Baru banka namjerava da oduzme Brkoviću tri poslovna prostora površine 263 kvadrata. Za izvršnog povjerioca banka je odredila advokata Dragoljuba Đukanovića. Banka namjerava da zaplijenjenu imovinu proda.

Brkovićev dug prema Hipa Alpe Adria banci, Crnogorskoj komercijalnoj banci, odnosno njenoj centrali mađarskoj OTP banci, kao i NLB Interfdinans sa sjedištem u Švajcarskoj, koja je poslovnica ljubljanskog NLB-a, procjenjuje se na 220 miliona eura, od čega se na dug prema mađarskoj OTP, koja je vlasnica CKB-a, odnosi oko 100 miliona eura sa uračunatim kamatama. Iz tog razloga su CKB i OTP faktoring, kompanija osnovana u Crnoj Gori za otkup potraživanja, krajem novembra prošle godine zatražile uvođenje stečaja u svih sedam Brkovićevih kompanija. Stečaj je krajem marta ove godine u matičnu kompaniju Vektru Montenegro uveo stečajni sudija Miodrag Anđelić, ali je Apelacioni sud poništio to rješenje u aprilu i predmet vratio na ponovno odlučivanje pojašnjavajući takvu odluku time da Anđelić nije utvrdio visinu, osnov i vrstu potraživanja. Čak 149 povjerilaca prijavilo je 170 miliona potraživanja od te kompanije, od čega se preko 100 hiljada odnosi na dugovanja advokatima koji su ga zastupali pred sudovima.
Stečaj je do sada uveden u tri Brkovićeve kompanije, Vektru Voda, Horajzon lodžistiks i Vektru Jakić, najvećeg koncesionara šuma na sjeveru Crne Gore, u koju je 16. oktobra uveden plan reorganizacije, pa je toj kompaniji pružena još jedna šansa da nastavi da radi kao da nije u stečaju, jer za vrijeme sprovođenje plana reorganizacije ne moraju da vraćaju dugove.
Stečajne sudije podgoričkog Privrednog suda odlažu uvođenje stečaja u pet kompanija zbog toga što se advokati Brkovića uredno pozivaju na navodne pregovore koje Brković vodi sa OTP. Pregovora, prema saznanjima ,,Dana” zapravo nema i to je samo još jedna od ideja Brkovićevog menadžmenta da se odloži stečaj.

Topi se imovina u Podgorici i Baru

Brkovićeva imovina koja će biti zaplijenjena odnosi se na katastarsku parcelu 4/3 površine 2,254 kvadrata, katastarska parcela 7/1 površine 6.408 kvadrata na kojoj se nalaze četiri pomoćne zgrade ukupne poršine 615 kvadrata.
Na katastarskoj parceli broj 3573/7 Hipo banka plijeni zemljište uz privrednu zgradu površine 1.208 kvadrata, dvije poslovne zgrade od 328 kvadarata, poslovnu zgradu površine 482 metra kvadratna, poslovni prostor u vanprivrdi površine 295 kvadrata, poslovnu zgradu od 482 kvadrata i dva poslovna prostora od po 434 kvadrata. Na parceli 3573/8 plijene zemljište uz privrednu zgradu površine 9831 kvadrat i devet poslovnih zgrada ukupne površine 6,508 kvadrata, poslovni prostor od 720 kvadrata, poslovnu zgradu od 309 kvadrata, četiri poslovne zgrade površina 2,469, 1.933, 72 i 44 metra kvadratna. Na istoj parceli nalazi se i šest poslovnih prostora ukupne površine 4,772 kvadrata. Na toj parceli Hipo dobija i još četiri poslovna prostora površine po 39 kvadrata, odnosno 67 i 194 kvadrata i još tri poslovne privredne zgrade površina 74, 215 i tri metra kvadratna.
Na parceli 3.574/2 banka uzima zemljište uz vanprivrednu zgradu površine 424 kvadarata, poslovnu zgradu u privredi od 482 kvadarata, kao i neplodno zemište površine 569 kvadarata, kao i poslovnu zgradu u privredi površine 482 kvadrata i poslovni prostor od 368 kvadrata.
U Novom Baru na katastarskoj parceli 5783/1 Brković ostaje bez tri poslovna prostora površina 81, 152 i 30 kvadrata. Radi se o poslovnim prostorijama kompanije Horajzon lodžistiks, odnosno nekadašnje firme Rumija trans.

Zbog Vektre IRF zamalo da ostane bez kredita

OTP banka iz Mađarske žalila se Evropskoj federaciji banaka, kao i Evropskoj komisiji na državu Crnu Goru čije nadležne institucije, prvenstveno privredni sudovi u Podgorici i Bijelom Polju, zbog otezanja u sprovođenju zahtjeva za stečaj u Brkovićeve kompanije. Mađarska žalba uzrokovala je kašnjenje kredita koji je Evropska investiciona banka odobrila Investiciono razvojnom fondu za kreditiranje malog i srednjeg biznisa, a za koji je garantovala Vlada.

Mercedes od 160 hiljada eura

Na spisku imovine kojom je Brković garantovao da će otplatiti reprogramirani kredit sa 30 odsto popusta, je i putničko vozilo marke „mercedes S63 AMG”. Ovo luksuzno vozilo, za koje je Hipo banka utvrdila da na tržištu košta 160 hiljada eura, Brković je kupio 2008. godine. Radi se o vozilu iz mercedesove S klase luksuznih sedana, koje ima sedam brzina i luksuznu opremu, sa najvišim standardima bez­bjednosti. (dan.co.me)

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *