Najteži dnevni pad Dow Jonesa u gotovo godinu dana

Dodajte komentar

Prva postizborna trgovina Wall Streetu je donijela žestoku korekciju zbog opasnosti od tzv. fiskalnog grebena.

Dow Jones je potonuo više od 300 bodova, najoštrije u gotovo godinu dana pa je pao ispod 13.000 bodova, na 12.932,73 boda. S&P 500 srezan je 2,37 odsto, na 1.394,53 boda dok je Nasdaq potonuo 2,48 odsto, na 2.937,29 bodova.

CBOE Index volatilnosti porastao je iznad 19 bodova.

Među najzvučnijim gubitnicima dana bio je Apple koji je izgubio 3,8 odsto, na 558 dolara, pa je ova kompanija izgubila u manje od dva mjeseca 20 odsto tržišne kapitalizacije. Akcije su sada u području medvjeđeg tržišta.

Investitore je zabrinula ocjena Fitch Ratingsa koji je upozorio Obamu da mora brzo djelovati kako bi izbjegao tzv. fiskalni greben. Ne bude li tako, agencija najavljuje rušenje američkog rejtinga iduće godine.

Oprez je izazvao i govor predsjednika ECB-a Marija Dragija koji je upozorio da je evrozona i dalje slaba a da bi usporavanje moglo zahvatiti i Njemačku. Nemiri u Grčkoj gdje parlament treba odobriti nove mjere štednje, takođe djeluju uznemirujuće na investitore.

U kotekstu poslovnih rezultata Macy’s je izvijestio o većem profitu zahvaljujući rastu prodaje no akcije su svejedno srezane 2,3 odsto, na 40,45 dolara. Među dobitnicima dana valja spomenuti Time Warner čije su akcije bolji od očekivanja rezultati podigli 4,2 odsto, na 44,91 dolara.

Kraft Foods korigovan je 0,2 odsto iako je objavio rast dobiti i poboljšao prognoze za ovu godinu, prenose agencije.

TAGOVI:
Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *