EU zabranjuje klađenje na bankrot država

Dodajte komentar

Danas u Evropskoj uniji stupa na snagu zabrana investitorima da se klade na bankrot država, tačnije zabrana kvazi-osiguranja nepokrivenih CDS-ova.

Naime, investicijski i hedge fondovi neće se više moći praktično kladiti i na obveznice država koje sami ne posjeduju i tako uticati na visinu kamate po kojoj će se te države zaduživati.Kritičari tvrde da će na ovaj način investitorima biti oduzet vrlo važan instrument osiguranja njihovih ulaganja, ali pri odlučivanju EU u ovoj stvari prevagnulo je uvjerenje da CDS-ovi (Credit Default Swaps), naročito nepokriveni, mogu biti zloupotrijebljeni u špekulativne svrhe i dovesti do ubrzanja bankrota već ionako prezaduženih država.

Osim toga, ECB je navela da će kupiti zapise vrijedne 40 milijardi eura, da bi podstakla aktivnost na tržištu na kojem komercijalne banke pribavljaju operativna sredstva. ECB je, međutim, kupila vrijednosne papire vrijedne svega 16,4 milijarde eura, budući da se ispostavilo da je tržište zdravije nego što se mislilo.

Mnogo opsežnija mjera ECB za podršku bankama, jeftini zajmovi vrijedni preko bilion eura, s rokom otplate od tri godine, i dalje ostaje na snazi. (seebiz.eu)

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *