Bankarski ombudsman dobio 413 žalbi

Dodajte komentar

Bankarskom ombudsmanu Halilu Kalaču za devet mjeseci ove godine obratilo se 413 klijenata i žiranata, za rješavanje problema sa bankama i mikrofinansijskim istitucijama, a uglavnom se radi o građanima koji su kredite uzeli u periodu kreditne ekspanzije od 2006. do 2010. godine.

– Broj prigovora na kredite uzete u prošloj i ovoj godini je značajno smanjen– rekao je Kalač agenciji Mna biznis, prenosi dnevna novina Dan.

Prema njegovim riječima do sada je procesuirano 60 odsto prigovora više nego u istom periodu prošle godine, kao i da je broj prigovora iz ove i prošle godine manji u odnosu na period od 2005. do 2010. godine, ali, kako je naveo, ostaju brojni slučajevi iz perioda od 2005. do 2008. godine koji treba da se riješe.
Bankarskom ombudsmanu su zaključno sa septembrom, nakon sprovedenog internog postupka u bankama i MFI, stigla 72 zahtjeva, a nakon kompletiranja prigovora pokrenuti su vansudski postupci.

Klijenti i žiranti su se između ostalog žalili na blokadu zarada i drugih primanja jednostranim raskidom ugovora, na dodatno potraživanje hipoteke za obezbjeđenje kredita i visoke kamate, ali i na odobravanje kredita kreditno nepodobnim klijentima, na osnovu falsifikovanih dokumenata, kao i odobravanje više kredita na osnovu jedne dokumentacije.

Razlike u prigovorima iz ove u odnosu na prošlu godinu, kako je kazao, nema, jer su u pitanju slični problemi koji se odnose na kreditne kartice i tekuće račune.

dan.co.me

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *