Wall Street: Počinje sezona kvartalnih poslovnih rezultata

Dodajte komentar

Na Wall Streetu se ove sedmice očekuje nesigurno trgovanje jer počinje sezona objave kvartalnih finansijskih rezultata kompanija, a upozorenja velikih kompanija, kao što su FedEx i Hewlett-Packard, da se poslovni uslovi u svijetu pogoršavaju nimalo ne ohrabruju.

Dow Jones indeks prošle je sedmice ojačao 1,3 posto, na 13.610 bodova, dok je S&P 500 porastao 1,4 posto, na 1.460 bodova, a Nasdaq indeks 0,6 posto, na 3.136 bodova.

Prošlonedjeljni rast cijena dionica zahvaljuje se makroekonomskim podacima koji ukazuju na stabilizaciju rasta američke ekonomije, nakon višemjesečnog usporavanja.

No, ostale najveće privrede svijeta slabe, dok je eurozona u recesiji. Stoga posljednjih sedmica brojne kompanije upozoravaju na pogoršanje poslovnih uslova i smanjuju procjene svojih budućih poslovnih rezultata.

Uprkos tome, u trećem je tromjesečju S&P 500 indeks porastao snažnih 5,8 posto, dosegnuvši najviše nivoe u gotovo pet godina.

Izvještajem Alcoe, najvećeg američkog proizvođača aluminijuma, u utorak počinje sezona objave poslovnih rezultata kompanija ostvarenih u trećem kvartalu. Ove će sedmice rezultate objaviti i finansijski divovi JPMorgan Chase te Wells Fargo.

U anketi Reutersa analitičari procjenjuju da će dobit kompanija iz sastava S&P 500 indeksa u trećem tromjesečju biti 2,4 posto manja nego u istom lanjskom razdoblju, što bi bio prvi pad zarada u posljednje tri godine.

„Zarade kompanija pokazat će kakva je situacija. A ako najave njihovih daljih rezultata ne budu podsticajnije, tržište bi moglo biti razočarano. No, ne očekujem veću, nego tek blažu korekciju cijena dionica na niže”, kaže Alan Lancz, predsjednik firme Alan B. Lancz & Associates.

U anketi Reutersa gotovo polovina kompanija iz sastava S&P 500 indeksa navela je kao najvažniji razlog smanjenja procjena poslovanja slabost evropskih privreda. Daljih 11 posto navelo je slabljenje globalne ekonomije, 8 posto visok kursdolara, a 6 posto usporavanje rasta kineske ekonomije.

„Dio Evrope nije samo u recesiji, nego u depresiji. Mislim da analitičari podcjenjuju intenzitet usporavanja rasta globalne ekonomije”, kaže Jeff Kleintop, strateg u firmi LPL Financial.

Tim više što ni američka privreda nije baš u najboljoj formi. U drugom tromjesečju porasla je samo 1,3 posto, dok se očekivao rast od 1,7 posto. A treće bi tromjesečje, sudeći po nizu loših makroekonomskih pokazatelja, moglo biti i slabije. (seebiz.eu)

TAGOVI:
Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *