S&P porastao nakon pet dana pada

Dodajte komentar

U četvrtak je na Wall Streetu S&P 500 indeks, nakon pet dana pada, zabilježio najveći dnevni skok od kada je Fed prije dvije sedmice olabavio monetarnu politiku.

Dow Jones indeks ojačao je 0,54 odsto, na 13.485 bodova, dok je S&P 500 porastao 0,96 odsto, na 1.447 bodova, a Nasdaq indeks 1,39 odsto, na 3.136 bodova.

Pozitivno je na tržište djelovala objava plana španske vlade za smanjenje budžetskog deficita. Komesar Evropske komisije za ekonomska i monetarna pitanja Olli Rehn ocijenio je da je taj plan reformi ambiciozniji od onoga što je Komisija tražila od Španije. Dobra vijest za tržište bila je i ona o padu broja zahtjeva za pomoć nezaposlenima u SAD-u prošle sedmice za 23.000, više nego što se očekivalo, što ukazuje na poboljšanje situacije na tržištu rada.

No, zabrinjava konačni podatak prema kojemu je američki bruto domaći proizvod u drugom tromjesečju porastao za samo 1,3 odsto, a ne kako je prije objavljeno 1,7 odsto. To je najsporiji rast ekonomije od trećeg tromjesečja 2011. godine.

Još je porazniji podatak da su porudžbine za trajne proizvode u avgustu potonule čak 13,2 odsto, što je njihov najoštriji pad od januara 2009. godine, kada je ekonomija bila u recesiji.

Uprkos tome, cijene su akcija juče porasle, što se zahvaljuje i ‘uljepšavanju portfelja’ pred kraj tromjesečja, kada investitori uobičajeno kupuju akcije koje su u ta tri mjeseca najviše porasle, dok prodaju one koje su podbacile.

I na evropskim su berzama cijene akcija juče porasle. Londonski FTSE indeks ojačao je 0,20 odsto, na 5.779 bodova, dok je frankfurtski DAX porastao 0,19 odsto, na 7.290 bodova, a pariški CAC 0,72 odsto, na 3.439 bodova. (capital.ba)

TAGOVI:
Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *