Sharp: 11.000 otkaza i prodaja imovine

Dodajte komentar

Posrnuli japanski div potrošačke elektronike Sharp ukinuti će 11.000 radnih mjesta u podružnicama širom svijeta i prodati pogone i imovinu u vrijednosti 2,7 milijardi dolara kako bi poboljšao svoje finansije, izvijestili su u utorak japanski mediji.

Kompanija najpoznatija po kućanskim aparatima i LCD televizorima takođe će smanjiti plate, objavila je agencija Kyodo News, pozivajući se na program mjera štednje kompanije predstavljen povjeriocima banke u ponedjeljak.Nakon što je novi plan finalizovan, očekuje se da će banke Sharpu ponuditi nove zajmove u ukupnom iznosu od 360 milijardi jena (4,6 milijarde dolara). Čekaju ga veliki troškovi otkupa komercijalnih zapisa u ovoj godini, te obveznica u sljedećoj godini.

Prema novom planu, Sharp će do kraja marta 2014. otpustiti 19 posto od ukupno 57.170 zaposlenih, prenosi Kyodo. Početkom avgusta kompanija je takođe objavila da će smanjiti plate i bonuse kako bi uštedjela skoro 50 milijardi jena u godinu zana zaključno s martom 2013.

Izvještaj se vremenski poklopio s učestalim nagađanjima da bi Sharp mogao dobiti novčanu injekciju od nešto više od 380 miliona dolara od američkog proizvođača čipova Intel. Istovremeno slabi njegova veza s tajvanskim partnerom Hon Haijem.

Sharp očekuje ogroman gubitak u poslovnoj godini koja završava u martu 2013., od čak 250 milijardi jena (3,2 milijarde dolara), pa je zatražio pomoć od Hon Haija, koji je u martu obećao da će kupiti oko 10-postotni udio u japanskoj firmi. Naknadno je vrijednost Sharpovih dionica oštro pala pa je Hon Hai zatražio od japanske kompanije da snizi traženu cijenu za udio.

Odnosi između dvije kompanije zahladili su a mediji su kao mogućeg novogpartnera počeli spominjati Intel. (seebiz.eu)

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *